Aby naše srdce dobře pracovalo
Náš regulační systém je totiž stavěn na mnohem nižší koncentraci cukru ve stravě a na velké dávky vysoce koncentrovaného cukru reaguje hypoglykemickým šokem. Kromě poklesu hladiny cukru v krvi ochuzuje bílý cukr tělo i o vitamin B1 a kalcium a zhoršuje i zásobování kyslíkem.
Naopak srdci prospívá vitamin E, který pomáhá využití kyslíku a nakonec snižuje nároky organismu na něj. Dr. Evans z Kanady říká: "Vitamin E je nejhodnotnější prostředek, jaký zatím našli kardiologové na léčení srdce." Nejenže pomáhá při okysličování, ale chrání i před trombózou tím, že rozpouští sraženiny a odstraňuje jizvy ze srdce poškozeného infarktem. Vyskytuje se v oleji z pšeničných klíčků (240 mg/100 g), pak v pšeničných klíčcích, celozrnném obilí, za studena lisovaných olejích, syrových ořechách a semínkách.
Nedostatek vitaminu B způsobuje tvrdnutí cév a následně srdeční zástavu. Vitaminy B se vyskytují v pivovarských kvasnicích, játrech, pšeničných klíčcích, nerafinovaném celozrnném obilí, ořechách a semenech. Neužívejte jednotlivé syntetické B vitaminy neboť tím můžete způsobit nedostatek ostatních vitaminů. Užívejte raději vitamínové komplexy. Nejlepší je přijímat je v potravinách (droždí).
Linolenová kyselina je jedna z mastných kyselin, která se vyskytuje zejména v sójovém a olivovém oleji a může chránit před infarktem způsobeným krevními sraženinami (neplést s linolovou kyselinou, vyskytující se v ostatních rostlinných olejích!).
Stadium vztahu mezi geografickým výskytem infarktu a tvrdostí vody ukázalo, že v populaci, která pije tvrdou vodu, se infarkt vyskytuje méně často. Tvrdá voda obsahuje kalcium, magnézium i jiné stopové prvky.
Kanadský lékař dr. P. Oriorechi jmenuje mezi nejnebezpečnějšími jedy pro srdce stolní sůl. Naopak draslík považuje za ochranný prvek. Dieta s dostatečným množstvím ovoce a zeleniny zajistí všechny minerály.
Lecitin, obsažený především v sójových bobech, rozpouští cholesterol a brání tvorbě sraženin. Velcí jedlíci masa by ho měli přidávat ke stravě.
Vitamin C působí antitoxicky, proti infekcím a proti stresům, rozpouští sraženiny a cholesterol.
Cholesterol není příčinou špatného stavu způsobujícího infarkt, nýbrž jeho důsledkem. Když v orgánech nastane nerovnováha způsobená požíváním cukru, soli, nedostatkem vitaminů E, B, C, minerálů apod., systém není schopen udržet vládu nad metabolismem cholesterolu a ten se ukládá v cévních stěnách a snižuje tím přísun kyslíku k srdci. Tento názor je založen na faktu, že mnoho lidí, jako třeba Eskymáci, některé kmeny severoamerických Indiánů, obyvatelé Tristan da Cunha a některé skupiny obyvatel Sibiře, konzumuje velké množství na cholesterol bohatých potravin, ale kornatění tepen ani infarkty se u nich nevyskytují. Bílý rafinovaný cukr je třeba vyřadit úplně a nahrazovat ho není třeba ničím, neboť ho přijímáme dostatek v ovoci, zelenině, obilí, prakticky ve všem. Podobný účinek na náš organismus má bílá mouka, rafinované škroby, příliš masa, mléka apod.
Zdroj Pavel Váňa - Průvodce bylináře Pavla celým rokem, nakladatelství Eminent
Komentáře
V tradiční čínské medicíně se tento preparát považuje za jeden z nejúčinnějších produktů zajišt'ujících komfort srdce a mozku, zpevňující a vyživující ducha. http://www.svetzdravi.com/index.php
moje teta má problémy se srdíčkem již několik let.Snaží se dbát na rady lékařů, stravuje se zdravě a snaží se hýbat.Mívala dost často i silné aritmie.Před půl rokem si všimla letáčku v čekárně u lékaře na doplňky od Biominu, a tak se na to zeptala svého lékaře a ten ji řekl, že tím, že si pořídí minimálně vitamín D3 nic nezkazí, naopak.Právě vit. D3 je výborný na kardiovaskulární systém,posiluje nervový systém, má vliv na snížení krevního tlaku a v neposlední řadě prospívá imunitě.Teta si jej koupila a je spokojená.Aritmii zatím neměla, nemocná nebyla a psychicky je na tom také lépe.Dál dodržuje zdravou stravu a pohyb.
precetla jsem si vase clanky a rada bych se dostala k teto knize. Jsem 51 let stara a jsem 3 roky po infarktu.Mam 2 baypasy a nyni ziji v USA a jsem mesic po male mrtvici vazym 75 kg a snazim se jist redukovane Nyni mi nasidili prasek warfarin a vubec nevim jak se stravovat .Mela bych o tuto knihu zajem jak ji objednat. Dekuji Jirina Mraz ma email adresa ,mjmraz"msn.com
- Odpovědět
Pošli odkaz