Reklama

extrasystoly

Jitka (Út, 21. 7. 2015 - 20:07)

Blanko,chápu tvé obavy.Stejně má člověk nevíc obavy o své děti a vnoučata.My máme v rodině infarkty a tak mám obavy hlavně o syna.Občas mi řeknou vnučky,že ho bolelo na prsou a jednou mu snacha volala záchranku,ale nic se nepotvrdilo.Žije v neustálém stresu,dost kouří a zdá se mi,že i pije.Často žiji také v úzkosti.Dovolenou jsem přečkala v pohodě i když KES jsem měla ještě asi tři dny.Teď už je zase klid,ale zítra musím na obvod a nevím,co bude dál
Držím palce,aby tvoje vnučka byla v pořádku a nic vážného to nebylo.

Blanka (Út, 21. 7. 2015 - 19:07)

Tak si pročítám předchozí příspěvěk a zjišťuji,jak jsem to zase "zařekla",když tam píšu,že se necítím nejhůř :=((
Tak teď je mi,pro změnu,úplně na ho.....Slušný výraz mě nějak nenapadá.

Blanka (Út, 21. 7. 2015 - 19:07)

Tak abych náhodou nemusela žít v klidu,tak včera se mi svěřila 18 letá vnučka,že před 2 dny se jí stalo,že jí začalo bolet za hrudní kostí a špatně se jí dýchalo.
Tomu už několikrát předcházel stav náhlých závratí.tak jsem nejprve myslela,že se bude jednat o neurologickou záležitost,ale dnes jsme byly u doktorky,která zaznamenala pomalou srdeční činnost,což může být ledacos.Zítra jdeme alespoň na EKG,protože kardiologické vyšetření ,na které se nemusí čekat 4 měsíce,je nemožné.Řekli mi,že pokud je v ohrožení života,tak volat záchranku.Jenže kdo má vědět,zda je to takhle urgentní a přesvědčit 18 letou holku,aby si šla lehnout do nemocnice.
Nakonec jí vzal ze známosti jeden kardiolog,ale až za týden.
Před dvěma měsíci prodělala mononukleosu,tak mě napadá,jestli to nemůže souviset.
No,jsem parádně vyplašená a nejhorší je,že ona to dost bagatelizuje.Ach jo,někdy už bych to taky nejradši zabalila,jak tu píšete.Žít v samé úzkosti je strašně vyčerpávající.

Blanka (Pá, 17. 7. 2015 - 14:07)

Moni, pokud se ti modřiny nedělají nějak extrémně,pak bych je asi neřešila.Může být třeba nižší hladina trombocytů,křehčí cévy.
Třeba by to vyřešilo užívání Ascorutinu /vitamin na zpevnění cév/.
Před chvílí začal manžel pokašlávat,tak jsem se vyplašila,protože už měl 2x trombosu a nakonec z něho vylezlo,že mu začalo srdce rychle a nepravidelně bušit.Takže jsem opět s nervama v pr...,protože už jsem to tu psala,pokud je někomu z rodiny něco,jsem ještě vyplašenější.
Jsem nejspíš totální cvok a ještě profesně deformovaný.Za vším vidím to horší a už mě to vyčerpává.
Také jsem si pročítala svou zdr.kartu a musím, Moni,konstatovat,že to,co tady popisuješ mám zaznamenané v kartě.Ještě,než jsem začala pracovat na obvodě,tak neustálé stesky na ES,závratě,pocity na omdlení pořád kolem dokola.Asi ze mě měli doktoři radost :=(
Ale v té době mě ošetřovali staří poctivci,kteří mě odesílali opakovaně na vyšetření,která byla tehdy aktuální.
Některé potíže souvisely zřejmě i s EB virosou,která mi byla diagnostikována po mnoha vyšetřeních a stavech,kdy jsem se vůbec necítila dobře /únava ap./
Tak se drž a ostatní také,sice narušená psychika ve smyslu lability a neustálé úzkosti a strachu z nemocí,teď spíš zaměřené na blízké, mi zůstala ,ale jinak se necítím nejhůř :=)
Ještě,že tady si člověk ulevit,aniž by ho někdo napadal.

Lubos (Pá, 17. 7. 2015 - 07:07)

Zdrávím všechny "extrasystoláře" mám tady několik postřehů neboť na ně trpím, někdy hodně, někdy třeba několik měsíců klid.

1) Mít dobrého obvodního lékaře který s Vámi tyto problémy probere a vysvětlí
2) na klidu mi přidalo kopletní vyšetření na kardiologii (ergometrie, echo, rtg hrudníku), občas poprosím o obvoďáka o EKG v případě většího výskytu pro můj klid
3) nějaké výsledky přinesly i antidepresiva ale je to trochu sporné

Tyto body řeší hlavně psychyku, přeci jen umí pěkně vyděsit.

a teď k jejich léčbě:
1) byl mi doporučen magnosolv - ten velkým měřítkem zredukoval problémy - zeptejte se svého lékaře neboť je na předpis
2) udržovat hrudní páteř a krční v dobrém stavu - procvičovat.

V 18 letech na dva roky mě od nich zbavilo navštěvování posilovny

Když mě jednou chytil záchvat trvající 3 hodiny, na pohotovosti mi pomohlo když jsem si lehl, podali mi lék proti úzkosti a magnesium - během půl hodiny úprava do normálu

monkaK (Pá, 17. 7. 2015 - 00:07)

Monika mam 38 a tiez by som s tym niekedy uz prastila...ale stale verim, ze bude este dobre. Musime dufat, mame rodinu, deti, este nas potrebuju. Tak to nevzdavaj a bojuj, bude lepsie! Teraz maju prist horucavy a to ja moc nemusim. Tak sa drzte vsetci.

Monika (Čt, 16. 7. 2015 - 17:07)

Ahoj a co borelioza.... už to tu někdo psal taky. Blani nevíš náhodou tvorba modřin na nohách z čeho je? Mám teda špatný chlopně v cévách na nohách tak dr říká že je to tím. Nemůže se stát když mám celý život srážlivost ok tak ve 40ti bude najednou jiná? Prý modřiny předcházejí i cukrovce? Mám v tomhle věku takových neduhů že ani kvůli tomu už bych nejradši všechno vzdala :o(. Jste na tom někdo podobně v 36?

monkaK (Po, 13. 7. 2015 - 12:07)

Peter tak to ich mas vela. Ja ked som mala 6500 es za den. No bola som z toho na nervy. Praveze mne bola ablacia odporucena. Tiez vraveli ze sa to takzsie hlada, zakrok trva dlhsie. Ale ja som si vravela, ze to predsa len postupim. A napodiv ich nemam tak vela uz a hlavne tych 6 hodin v kuse co som ich mavala. Mozno ty ich tak nevnimas. Aj moj syyn ma es od 5 rokov a vobec ich nepocituje. Teraz mal dobry holter, tak mu vysadili lieky.

Petr (Ne, 12. 7. 2015 - 23:07)

Ahoj. Abych vas uklidnil, mam ES kazdy den jiz nekolik let, zhruba kazdy 3. tep. Holter mi jich obvykle zachyti 12 000 - 16 000. Absolvoval jsem vsechna vysetreni i rehabilitaci patere, pricina nezjistena. Mam ale stesti, ze ES skoro nevnimam - jen jako takove simrani na hrudi. Mam komorove i sinove, komorove myslim citim vic. Ablaci mi nedoporucili, protoze ES vychazi z vice mist. To jen abyste vedeli, v jakych cislech se nekteri jini pohybuji. Zaclo mi to postupne asi v 25, ted je mi 30. Nejak sem se s tim naucil zit, jinak to proste nejde. Strach ze smrti kupodivu nemam, treab umru na neco uplne jineho mnohem driv, tak proc se bat ES. Jsou i horsi veci.

Blanka (So, 11. 7. 2015 - 12:07)

Jituš,přeji hezké prožití dovolené a hlavně bez ES.
podobné stavy jsem měla vloni na jaře před turistickým zájezdem v Krkonoších,kde mě čekalo ještě šlapání ho kopců.
Nevím,zda příčinou byla životní změna /odchod do důchodu,do kterého jsem se ale těšila/.ES šly jedna za druhou,i takové ty hnusné do hloubky s delšími pauzami.Rozhodilo mě to parádně,že to vzniklo tak náhle a v takovém množství,že jsem se také obrátila na doktora.
Zachytily KES,Echo srdce v pořádku.
Nakonec jsem to ze zoufalství "vyřešila" tak,že jsem si řekla,"no tak prostě umřu" :=(.
Postupně to odeznívalo,přestože jsem záchvat častých ES dostala i jednou v noci tam.Vzala jsem si Lexaurin,nic jiného jsem dělat nemohla.Občas se mi objevují častěji/ale zatím ne celý den/,jako třeba teď.
Pak mám zase tzv.lepší období.
Tak snad Tvé potíže mohlo vyvolat i těšení na dovolenou a vše se zase zklidní.Měj se hezky.

Jitka (So, 11. 7. 2015 - 10:07)

Dnes ráno,jsem se samozřejmě ještě v posteli sledovala za KES mám a jasně,že byly.Ale ne tolik jako předchozí den.Přemýšlím proč zrovna po ránu.Kazí mi to těšit se na dovču.Po obědě jedeme.Když si vzpomenu,jak jsme se loni pakovali do Itálie,byl to také stres,ale ES nebyly a ani tam.To je to,nad čím nejvíc přemýšlím,proč zrovna teď?Každopádně po dovolené jdu k obvodní a ta mě doufám pošle na internu.
Teď se to uklidňuje,ale pokud se ohnu nebo nathnu ruku,jsou hned tam.Nevím,proč.
Obdivuji Vás všechny,kteří máme ES ve velkém množství.To bych snad vůbec nedokázala žít.A vy to dokážete.
Pře hezké letní dny v pohodě

Blanka (Pá, 10. 7. 2015 - 19:07)

Moni,tak to zkus.Jsi mladá,máš malé děti a tohle je fakt na bednu.Vím to sama podle sebe.Tím,jak se strach neustále vrací,tak to psychiku hrozně nahlodává.Taky už jsem několikrát vážně o AD uvažovala.Však Ladě také pomohly,i když začátky byly krušné.
Mě osobně tyhle hnusné ES také život hodně otrávily,hlavně mládí.
Teď už to beru tak nějak jinak,ale strach je tu pořád.Ten souvisí s pudem sebezáchovy,bez ohledu na věk.
Ale mladého člověka to odrovnává.Ať už z důvodu zodpovědnosti za výchovu dětí,nebo zábavy,radování se ze života atd.

Proto lituji Vás mladé,když vím,co to dělalo se mnou a jen se modlím,aby ES nezačaly u mých dětí,nebo vnoučat,protože se o ně bojím ještě víc než o sebe,což je přirozené.
Tak držím palce,ať je lépe.

Monika (Pá, 10. 7. 2015 - 18:07)

Díky Blanko za opětovné vysvětlení. Nejsem v klidu a zkusím ty AD. Už jen proto, že stále mám cerny myšlenky a nejsem schopna mit z ničeho radost a nefunguju. Mam jen strach a už me tak nebaví byt. Zkusím to aspoň na ten rok. A uvidíme. I když dr tvrdi ze to není život ohrožující, na prášky to teda asi je :o(. Ale u me je ve hře vícero podnětů k AD.

Blanka (Pá, 10. 7. 2015 - 17:07)

Moniko,už jsem to tady psala.Komorová tachykardie krátkodobá a nesetrvalá se může objevit,prý i u zdravého člověka.Pokud se tedy nezměnil názor vědecké lékařské společnosti.Tuto větu jsem kdysi vyčetla z lékařské knihy,když jsem se snažila pochopit,co mám já.
Komorová tachyarytmie je poněkud širší pojem a může se pod ní skrýt třeba i síňová fibrilace,nebo SVT /nezaměńovat s komorovou fibrilací-to je ta,která by nejspíš trvala jen pár vteřin/.

Jitko,také mě poslední dobou zase berou ES víc než jindy.
Je to hnusná porucha a člověka rozhodí,ať chce nebo ne.

Monika (Pá, 10. 7. 2015 - 12:07)

Dotaz-kdyby někdo trpěl komorovou tachyarytmií, asi by trpěl jen jednou a chvilinku že... Nebo ji lze zažívat opakovaně a tělo to může položit až třeba na po pátý? U mě se jednou zachytila nějaká arytmie a dost dlouho posuzovali zda se jedná o komorovou nebo SVT tachyarytmii. Nakonec se přiklonili k SVT.

Jitka (Pá, 10. 7. 2015 - 10:07)

Tak to bylo tak hrozný,že jsem si musela zavolat záchranku.Výsledek,komorové ES,jedna za druhou.Dali mi Leaurin a řekli,že to není život ohrožují.Konečně zachyceno

Jitka (Pá, 10. 7. 2015 - 07:07)

Hlásím se po delší době.Zničehonic včera ráno arytmie.Cítila jsem ji úplně jinak jak dříve.Takový divný tlak jsem cítila posledn dny pořád.Tlak nebo slabá dušnost.A včera se k momu přidaly dlouhé pauzy.Jako by byla jenom pauza a ne dva rychlé údery.Ale ES to asi byly.Trvalo to dvě hodny v jednom kuse.Už jsem chtěla jet do nemocnice na EKG.Během dnes se to trochu uklidnilo a teď ráno zase.Jedna ES za sebou.Vzala jsem si egilok,včera se to po něm asi uklidnilo.Přičítám to trochu stresu,mám tu na hlídání vnučky a zítra s něma jedu ještě na dovolenou.Zatraceně,ES všechno zkazí

Alena (Po, 6. 7. 2015 - 19:07)

taky když mám ataku , tak nenahmatám normální tep, ten stav trvá i několik sekund, pak vše přejde, ale já se z toho vzpamatovávám dýl,,,celá se klepu...
teď mám naopak období, vynechání tepů...byla jem dnes na bazéně....no i tam to blblo, už jsem asi magor, moc se pozoruju...nebo co...vnímám to dost..je to taky nepříjemné...a nevím proč, mám to spojené s říháním...to taky nevím proč :-(

jankka (St, 1. 7. 2015 - 14:07)

Ahoj, teraz mám aj ja obdobie keď sa mi ES zhoršili.tiež ich mám často niekoľko za sebou , je to hnusné., ano normálny tep pri nich nenahmatám, aj sa mi horšie vtedy dýcha.lieky beriem poctivo, no a raz je lepšie, raz horšie.ja cestujem zajtra, síce len 4 hodiny busom, ale tiež mi nieje všetko jedno...

Verča (Po, 29. 6. 2015 - 18:06)

Ahoj všichni, tak už je to rok, co mám ty hnusné ES. Místo aby to bylo lepší, tak se to spíše zhoršuje :/ Na holteru asi 1500, ale myslím, že je jich i více. Dnes jsem jich měla několik za sebou a v tu chvíli vůbec nebylo možné nahmatat normální tep. Také se Vám to stává. Mám jet v pátek na dovolenou a opět mám paniku, že srdce nevydrží :(

Reklama

Přidat komentář