Reklama

Roztroušená skleróza

saskia (Po, 9. 5. 2005 - 07:05)

Laďka, sclerosis multiplex NEBOLÍ...Takto mi bolo povedané jedným neurológom.

Laďka (Pá, 6. 5. 2005 - 13:05)

Ještě pro Neli: Když píšeš o tom, že máš už dlouhou dobu závratě, já jsem kvůli závratím byla na neurologii loni v létě, to bylo právě v mezidobí mezi tím vyšetřením kvůli bolestem a brnění před pěti lety a teď. No a to mi dělali EEG a oční pozadí a taky v normě. Já jsem ale nemívala přímo asi typické závratě, neměla jsem pocit, že by se mi všechno točilo nebo že bych ztrácela rovnováhu, těžko jsem to vysvětlovala i neuroložce, měla jsem spíš pocit, jako by mi šlo do hlavy málo krve, měla jsem takovej utlumenej pocit v hlavě, jako kdybych byla za clonou. A to jsem taky mívala dost často.

Laďka (Pá, 6. 5. 2005 - 13:05)

Ahoj Neli, moc Ti děkuju, že jsi si můj příspěvek přečetla a ozvala jsi se mi. Ale ty jsi popisovala spíš že jsi měla bolesti za okem. A kromě toho jsi měla i tyhle moje příznaky? Někde jsem četla, že u latentní tetanie má člověk do těch končetin spíš křeče. Já ale křeče nemívám, mám takovou tupou horkou bolest jako když držíš ruku dlouho zvednutou a odkrvuje se ti. Trochu jsi mě uklidnila, díky. Budu ráda, když si se mnou na tohle téma vyměníš pár vzkazů. Laďka

Laďka (Pá, 6. 5. 2005 - 13:05)

Ahoj Neli, moc Ti děkuju, že jsi si můj příspěvek přečetla a ozvala jsi se mi. Ale ty jsi popisovala spíš že jsi měla bolesti za okem. A kromě toho jsi měla i tyhle moje příznaky? Někde jsem četla, že u latentní tetanie má člověk do těch končetin spíš křeče. Já ale křeče nemívám, mám takovou tupou horkou bolest jako když držíš ruku dlouho zvednutou a odkrvuje se ti. Trochu jsi mě uklidnila, díky. Budu ráda, když si se mnou na tohle téma vyměníš pár vzkazů. Laďka

Neli (Pá, 6. 5. 2005 - 13:05)

Laďko, měla jsem stejné problémy jako ty a stanovili mi diagnozu latentní tetanie.

Laďka (Pá, 6. 5. 2005 - 12:05)

Ještě jsem se chtěla zeptat, jestli takové příznaky se přisuzují jenom RS nebo existují i jiná onemocnění, pro které je ta bolest a slabost typická? Trochu mě uklidňuje fakt, že jsem na těch evokovaných potenciálech už byla a dopadlo to v pořádku, když byly problémy tehdy stejné jako nyní, můžu být aspoň trochu klidná? Děkuju předem všem, kdo mi odpoví.

Laďka (Pá, 6. 5. 2005 - 12:05)

Dobrý den, před pěti lety jsem měla problémy s brněním, slabostí a bolestí v ruce a noze a cítila jsem tah pravého ústního koutku. Byla mi provedena vyšetření na neurologii, evokované potenciály a oční pozadí a všechna dopadla v pořádku. A nyní po pěti letech se mi stejné problémy vrací, resp. už tři týdny cítím slabé brnění, ale spíš bolest, doteď na pravé ruce a noze+ten tah koutku a v malíčku, někdy brnění zátylku. Ta bolest mě budí i v noci, nemůžu kvůli tomu moc spát. Dneska v noci se mi dokonce přestěhovala bolest na levou stranu - ruku a taky trochu nohu. Je to taková tupá bolest, jako kdyby se končetiny nedostatečně prokvovaly. Mám za sebou jen oční vyšetření a základní prohlídku neurologem. Čekám na vyšetření evokovaných potenciálů a mám strašnej strach z RS. Pročítám si články a vaše reakce a pocity mám smíšený, spíš negativní, mám pocit, že se z toho zbláznim. Prosím někoho, kdo si můj příspěvek přečte a ví, jestli by tyhle problémy mohly souviset ještě s páteří a nebo ne, aby mi k tomu něco napsal. Já jsem se s páteří nikdy neléčila, ale pravda je, že stačí chvíle sezení u počítače a krční páteř mě hned bolí. TAky cítím bolest zad, tak nevím, jestli ta bolest nemůže být způsobena přiskřípnutím nějakých nervů nebo tak. Necítím ani tak brnění, jen slabě, spíš bolest a slabost. Jinak hýbat se můžu, nikdy se mi nestalo, že bych necítila nějakou část těla a nemohla s ní pohnout, cítím všude všechno stejně, i podle té neurologické prohlídky. Je bolest končetin pro začátky RS typická? Prosím, poraďte mi někdo. Nevím, jak bych se vyrovnala s diagnózou RS, jsem z toho v depresi, celej den na to myslim a nic mě nebaví. Jak jste se s tím vyrovnali vy? O stránce psychické tady nikdo moc nepíše. Jaké máte vyhlídky do budoucnosti?

Nika (Pá, 6. 5. 2005 - 10:05)

> KaratistaVcera jsem se vratila z nemocnice a na magneticke rezonanci mi take nasli jedno male lozisko (lozisko gliozy, nevim presne co to je). Doktor na ultrazvuku mi pak rikal neco podobneho, co jsi slysel/a ty. Lide pry mivaji casto nejaka loziska na mozku a ziji s tim bez jakychkoli potizi.

Neli (Pá, 6. 5. 2005 - 08:05)

ještě jsem zapoměla - kvůli těm bolestem hlavy a za okem mi dělali vyšetření očí a vše bylo v pořádku.

Neli (Pá, 6. 5. 2005 - 08:05)

Byl jste někdo na testu EMG? Mě na základě tohoto vyšetření, bez jakýchkoliv dalších stanovil neurolog diagnozu - latentní tetanie. Prý byl test výrazně pozitivní. Mám potíže jako mravenčení a mrtvění konců končetin, bolesti hlavy, ale hlavně už dlouho trvající závratě.

Evka (Po, 2. 5. 2005 - 21:05)

Také mám v mozku ložiska a nemám RS. Pravděpodobně jde o migrenosní infarkt nebo následek jiné autoimunitní nemoci.

karatista (Po, 2. 5. 2005 - 19:05)

Mám otázku:když se můj taťka bavil s jedním známým, co je doktor, tak mu bylo řečeno, že každý člověk má na mozku nějaká ložiska. Je to pravda nebo nás chtěl jen uklidnit? Co si o tom myslíte?Prosím, napiště, jsem opravdu zoufalá....

karatista (Po, 2. 5. 2005 - 19:05)

Marie:Toto vyšetření může ukázat nějaké nesrovnalosti, ale nemusí.Já mám třeba podezření na RS a přitom mám EEg OK. a zase může ukázat, co tam není. Ale to je asi u všech vyšetření...

Marie (Po, 2. 5. 2005 - 14:05)

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, dá se zjistit na EEG vyšetření roztroušená skleróza? Nebo aspoň když tohle vyšetření přímo tuhle nemoc nerozpozná, dokáže upozornit na tuto chorobu? Nebo EEG v případě podezření na RS nemá význam? Děkuju za odpověď. Po přečtení vašich příspěvků se názory na toto vyšetření liší.

Nika (Pá, 29. 4. 2005 - 14:04)

Chci se vás na něco zeptat. Je mi 30 a přesně před týdnem v pátek najednou cítím, že mi slábne levá ruka a přestávám cítit malík a prostředník. Měla jsem ruku jako kus hadru. Nějak jsem přežila víkend a v pondělí šla k obvoďačce, která mě odeslala k neuroložce. Den nato mi postupně zeslábla a zvatovatěla levá noha, k tomu pociťuji brnění od kotníku dolů. Tomu všemu delší čas předcházely návaly nevysvětlitelné intenzivní únavy během dne, nevyspalost atd., však to asi znáte.Ve středu mě neuroložka vyšetřila, a doporučila do nemocnice na všechna vyšetření k vyloučení/potvrzení RS (tam bohužel mají volno až za 14 dnů). Jenže já dneska cítím, že mi občas brní levá tvář a levé ucho. Taky stahování levého koutku. Byla jsem dnes jenom nakoupit a připadala jsem si jako po celodenním sportovním výšlapu. Prostě mám dojem, že se to plíživě zhoršuje. Víte, nedělám si iluze, co by to mohlo být, ale teď mi na základě vašich zkušeností poraďte: přežiju to do pondělí, kdy hned ráno poklušu dobrovolně na akutní příjem? Hrají ty dva dny velkou roli v zahájení léčby? Abyste rozuměli, musím dodělat zakázku, protože pracuji na živnosťák a v případě neodevzdání hrozí, že přijdu o docela stabilní přísun práce. A také, máte někdo zkušenost s Masarykovou nemocnicí v Ústí n. Labem? Moc díky za odpovědi.

Petr (Čt, 28. 4. 2005 - 21:04)

Ahoj Jarčo,Mě osobně AVONEX nabídli hned při první atace ve Zlíně v nemocnici. Ale musel sem asi dva měsíce čekat na nějaké schválení nebo co.? Léčba je dost drahá a tak na pojišťovně pečlivě vybírají (zajímalo by mě,kde berou měřítka-parchanti..). Jinak k Avonexu beru ještě Prednison,Imuran a Apo-famiditin od žaludku.. A ten specialista na Zlínsku? Rád bych poradil,ale nevím. Sám bych rád uvítal nějakou odbornou pomoc.. spíš jen tak pokecat...víš jak..připadám si ve všem tak šíleně sám.

Soukupová (Čt, 28. 4. 2005 - 18:04)

prosím,má někdo zkušenosti s látkou " VILCACORA" ? děkuji za odpověď

Miluš (Čt, 28. 4. 2005 - 17:04)

Pro Jarču a Petra:podívejte se na stránky sklerotiků ereska.poupě.net.Tam se dozvíte odpovědi na vaše otázky.Mějte se.

jarca (Čt, 28. 4. 2005 - 08:04)

Lidičky,kde berete avonex, copaxon,beta..cosi?Já měla prvních 5let prednizol a teď mám medrol.Nikdo mi nenabídl nic jinýho.Mám někde žádat?Moc bych stála o kmenové buňky,ale nikde jsem nesehnala informace kam se přihlásit,taky bych ráda dobrýho specialistu na RS na Zlínsku,možná i v Brně.

Petr (St, 27. 4. 2005 - 20:04)

Je mi 26.let a už rok se snažím sžít s myšlenkou,že mám RS.. Popravdě,ne vždy mě to jde snadno. Ale proč píšu? Už půl roku si píchám Avonex,je to sice "jen" jednou týdně,ale dělá mi to šílené problémy.Ne aplikace jako taková,ale vůbec se přemoct a píchnout si to. Na začátku sem si to tak 5x dokázal dát sám,ale z ničeho nic se něco změnilo a teď to prostě nejde. Držím ruku se stříkačkou nad nohou třeba hodinu a ať se nutím sebevíc...Ještě že mám tak skvělou rodinu :-). Někde tady sem se ale dočetl,jak někdo psal o tom, že jsou různé druhy aplikátorů,mě nikdo nic takového nenabídl. Dost by mi to pomohlo,nedívat se na tu 3cm jehlu...Brr.

Reklama

Přidat komentář