Reklama

Vzpomínky na totáč :-))

Ouha (Pá, 11. 12. 2015 - 08:12)

Tak tohle je svatá...Marku, mýlíš se, žila jsem super život a nic bych neměnila.byla jsem tak vychovaná, žila jsem v takové rodině, nikdo se nebil v prsa, že je hrdina. Jen jsem na vše mohla nějak jinak.

Pravda, VŠ jako formální škola mi do CV chyběla, ale normalizace byla slepá a nedokázala zabránit, aby se lidé vzdělávali v knihovnách, různých jazykových školách atd.Pomocí tehdy známého výměnného obchodu, protekcí a toho, že vůči mým rodičům měli lidé a to i ouřadoví komunisti určitý respekt , jsem vpodstatě vždy dosáhla (viz protekce a pak přijetí na gymnázium, jinak už tehdy, ze špatné rodiny) Konečně po 89. jsem jako jiní vystudovala VŠ a mohla pokračovat v započaté "karieře".

Lidé jako já rozhodně netrpí nenávistí na minulý režim, můj vztah k totalitě se rozhodně po 89.roce nezměnil. Stejně tak kriticky se dívám na současnou politiku, která mi není pochuti:) také ale z jiných důvodů. Pokud sem chodíš, tak to jistě víš, nechci se opakovat

mamut (Pá, 11. 12. 2015 - 01:12)

Tak tohle je svatá...Znám pár lidí, kteří si doplnili vzdělání v pozdějším věku po r. 1989, protože dříve z různých důvodů nemohli. I když jsou to asi dost výjimky. Ono je něco jiného studovat v devatenácti nebo ještě tak třiceti lety, nebo v padesáti a později. Ti dotyční si ten "papír" udělali spíše z hecu, aby sami sobě a okolí dokázali, že na to stále mají a že jim to ještě myslí. Ale z praktického hlediska už to moc velký efekt nemělo. Malý zlomek si polepšil, ostatní získali spíše pocit jakéhosi zadostiučinění. Navíc některým dosti citelně chyběla odborná praxe. A ta je dost důležitá, protože v knihách se toho člověk sice dost dozví, ale ne všechno se v nich najde. Škola života je škola života a co si člověk osahá vlastníma rukama a vymyslí vlastní hlavou, to si přece jen lépe pamatuje a dokáže to lépe zužitkovat. Navíc místa, kde by se mohli uplatnit, byla už dávno obsazena mladšími a mnohem výkonnějšími lidmi. I těmi, co se včas stačili překabátit.

Marek (Čt, 10. 12. 2015 - 21:12)

No jo, to je těžké. Asi...Tak tohle je svatá pravda.
Pokud někdo holt měl potřebu naivně bojovat s větrnými mlýny, musel tedy počítat s tím, že se mu to jaksi nevyplatí.
Ale zase mohl v klidu usínat, že měltu svou "pravdu"
Akorát mu byla houby platná, když pak skončil sotva u lopaty.
Po revoluci mu to bylo houby platné také, protože neměl vzdělání a na trhu práce se neuplatnil též.
Dnes jsou tito lidé zabaleni do své nenávisti na minulý režim a pořád svůj vztek ventilují do okolí, které to už ale jaksi nemá potřebu poslouchat.

mamut (Čt, 10. 12. 2015 - 20:12)

Také souhlasím, že...No jo, to je těžké. Asi jste moc vyčnívala z davu. Mládí bývá někdy dost bouřlivé a nekompromisní a mnohdy nedokáže domyslet následky svého jednání. Stačí pak narazit na podobně smýšlejícího jedince v opačném gardu a na neštěstí je zaděláno.

mamut (Čt, 10. 12. 2015 - 20:12)

"Také souhlasím, že...Přestože technické VŠ nebyly moc populární, stále se tam hlásilo více lidí, než byly tyto školy schopné přijmout. Pokud se dobře pamatuji, z mého oboru nás bylo přijato zhruba 14%. Alespoň tak nám to tvrdil rektor při slavnostním přijetí. V posluchárně nás bylo něco okolo stopadesáti. Dokončilo asi 60 lidí. Ale to už je hodně dávno.

Marie (Čt, 10. 12. 2015 - 14:12)

Také souhlasím, že..."Také souhlasím, že poptávka po technických a přírodovědných VŠ byla vždy nižší než nabídka."

??? V roce 1987 jsme se hlásili na VŠCHT Praha - 8 lidí. Vzali nás jen dva. Nejchytřejší holka z ročníku musela do Pardubic, protože měla špatný původ. Na škole byla dost šikanovaná, pořád z ní chtěli udělat kandidátku komunistické strany. Naštěstí dva roky na to, se to otočilo, přešla za námi do Prahy, později rodině vrátili majetek a teď se má krásně. A je z ní kvalitní člověk.
A třeba na vodní stavby (ČVÚT Praha), tam byl taky pěkný nával. To vím, protože se tam hlásil brácha.

Tebe (Čt, 10. 12. 2015 - 12:12)

Také souhlasím, že...neměli soudruzi ani nechat udělat maturitu

Ouha (Čt, 10. 12. 2015 - 12:12)

Souhlasím s Vámi. Na...Také souhlasím, že poptávka po technických a přírodovědných VŠ byla vždy nižší než nabídka. A opravdu se na ně dostal každý, kdo měl maturitní výsledky z přírodovědných předmětů alespoň trochu slušné.

Jediný problém je (a i to jsme spolu probírali), že nesměl mít cosi jako nedoporučení na jakoukoli školu. Vzpomeňte na můj příběh s.Semelová a vyhrožování nepřipuštěním k maturitě, které nakonec skončilo jen nedoporučením na vysokou školu

Ouha (Čt, 10. 12. 2015 - 12:12)

Souhlasím s Vámi. Na...Také souhlasím, že poptávka po technických a přírodovědných VŠ byla vždy nižší než nabídka. A opravdu se na ně dostal každý, kdo měl maturitní výsledky z přírodovědných předmětů alespoň trochu slušné.

Jediný problém je (a i to jsme spolu probírali), že nesměl mít cosi jako nedoporučení na jakoukoli školu. Vzpomeňte na můj příběh s.Semelová a vyhrožování nepřipuštěním k maturitě, které nakonec skončilo jen nedoporučením na vysokou školu

mamut (Čt, 10. 12. 2015 - 12:12)

možná , že ti nerozumím -...Asertivita je sice krásná znalost a umění sebeprosazení a vyjednávání, ale u některých lidí (volů) bohužel nefunguje. Na ty musí být klacek.

mamut (Čt, 10. 12. 2015 - 12:12)

nenaštvala, ale asi máme...Souhlasím s Vámi. Na technické obory se dostal skoro každý, kdo na to měl. To už by musel být opravdu nějaký "nepřátelský živel" , aby ho nevzali. Faktem je, že tyto obory nebyly zrovna moc atraktivní, protože kdo neuměl matematiku a fyziku, moc se nechytal. Navíc, jak už jsem zde psal, existovala tzv. směrná čísla, která určovala, kolik studentů může být na jednotlivé obory přijato, aby byly pokryty potřeby národního hospodářství a zajištěno odpovídající zaměstnání pro absolventy. Jasné je, že na velice atraktivní obory (námořní plavba, zahraniční obchod, práva, umělecké aj.) byla velká tlačenice a pak zřejmě zafungovaly kádrové posudky a známosti. Takový bratr Václava Havla také bez problémů vystudoval. Jenže Václav chtěl jiný obor a tak se nechytal.

Ouha pro Anežku (Čt, 10. 12. 2015 - 10:12)

Anežko, už jsem se ti...jen bych dodala, moji "šéfové" byli velmi schopní. :)

Ouha (Čt, 10. 12. 2015 - 09:12)

možná , že ti nerozumím -...Anežko, už jsem se ti omluvila za svá mírně agresivní slova. Píšu sem již velmi dlouho a opravdu se nechci o sobě znova rozepisovat.

Anežka (Čt, 10. 12. 2015 - 09:12)

Asi jsem tě naštvala,...možná , že ti nerozumím - připadá mně , že si protiřečíš

píšeš v prvním příspěvku cituji
Zkus se zapsat do kursu asertivity,tam se naučíš kritizovat i neschopnýho šéfa tak,aby tě nevyrazil
když odepíšu, že nesouhlasím
odpovíš v druhém příspěvku cituji
Takže nás bylo pár odejito velmi nepěkným způsobem

Proč ty sama ses jako cituji vyšší management nezapsala do kursu asertivity, aby ses naučila kritizovat i neschopnýho šéfa, tam by to mělo být samozřejmostí na rozdíl od jiných profesí

Anežka (Čt, 10. 12. 2015 - 09:12)

Asi jsem tě naštvala,...nenaštvala, ale asi máme rozdílné názory, Co já si si pamatuji-
na techniku, (zvláště na strojní) se dostali všichni, tvrdá probírka začala v prvních dvou ročnících, kdo nezvládal matiku, fyziku - letěl

mamut (Út, 8. 12. 2015 - 18:12)

Takových firem které...Osobně zastávám názor, že celá privatizace byla řízená diverze našeho hospodářství. EU se prostě potřebovala zbavit levné konkurence a získat nové a blízké trhy pro své přebytky. Pár lidí se na tom dobře napakovalo a ostatní utřeli nos. A že jsme světu měli co nabídnout. Vím to z vlastní zkušenosti i ze zkušeností lidí, se kterými jsem měl možnost se setkat a osobně seznámit. A to nejen u nás, ale i venku.

mamut (Út, 8. 12. 2015 - 18:12)

Mám dojem, že onen článek...Nikdo nejsme dokonalý. V MS dokonce kdysi vyšel článek nějakého sovětského dopisovatele či funkcionáře (nepamatuji si to bohužel přesně, ale myslím si, že to bylo někdy okolo r. 1975, nepamatuji si ani jeho jméno), ve kterém kladl socialistické společnosti dosti nepříjemné otázky. Např. jak je možné, že "zahnívající" kapitalistická společnost dokáže vyvinout a vyrábět špičkové počítače a elektroniku a ta socialistická ne. Na svou dobu to byla velmi kritická a odvážná slova určená k velkému zamyšlení. I když na druhou stranu je zase fakt, že slova jako nezaměstnaný a exekutor znala většina lidí jen z čítanek a propagandistické literatury. Ti starší možná z vlastní zkušenosti.

Elephant (Út, 8. 12. 2015 - 16:12)

Asi jsem tě naštvala,...Takových firem které přežily socík, ale nepřežily gaunerský kopitalismus, respektive hrúznou Diktaturu a tržní Demokracii), bylo hafo.

Teď přišli noví mladí a ti tu řádí jak na KlonDajku.

Ouha-test (Út, 8. 12. 2015 - 16:12)

Nezobrazují se mi moje příspěvky o Melodii a MS

Elephant (Út, 8. 12. 2015 - 16:12)

Pokud se dobře pamatuji, pro...Mám dojem, že onen článek byl tím nejlepším, co dotyčný kdy vyplodil (nikoliv zplodil). To ještě nebyl takovým samolibým Narcisem.

Reklama

Přidat komentář