Reklama

Vzpomínky na totáč :-))

Hele (Čt, 3. 12. 2015 - 09:12)

Hoši, dřiv se člověk najedl daleko kvalitněji než dneska. Např. špekáčky byly špekáčky a
ze 100.% masa nebo víceméně. Dneska máš
v nich 25.%. To samé párky či salámy a šunka. Jednou jsem byl v Dobrovicích, koupil
si něco z toho, že si to na chalupě opeču na ohníčku. Stalo se, ale taky se stalo, že jsem měl průjem jak bejk. Co oni tam dávají za srágoračky, to je příšerné. Od té doby už nic
nekupuju. Ani párek ani buřt, nic...

Venca (Čt, 3. 12. 2015 - 08:12)

Tyhle konzervy sice ne, ale...Tak na lanšmíd jsem si taky nedávno vzpomenul a v dobré naději si ho koupil. To se vůbec nedalo jíst. Totálně mi to zkazilo vzpomínku na toto chutné jídlo studenských let. Vím, že dnes se prodává více druhů, ale už nebudu riskovat. Kdyby náhodou někdo věděl, kde se dá pořídit lanšmíd jako byl dřív, tak dejte prosím vědět.

Prastrýc (St, 2. 12. 2015 - 23:12)

Tyhle konzervy sice ne, ale...Holt tehdy se i ty konzervy vyráběly podle poctivých a závazných ČSN a ne z nějakého strojního separátu. :-(

Petr H (St, 2. 12. 2015 - 23:12)

Kdo z Vás si pamatuje...Tyhle konzervy sice ne, ale jinak mohu potvrdit, že konzervy byly o dost kvalitnější, než dnes.
Pamatuji si, že jsem si jako student kupoval v konzervě "Maďarský perkelt". To byla krabice, kde ještě byl přibalen sáček s těstovinami.
Jinak pamatuji kvalitní lanšmíd. Dnes se bohužel koupit nic podobného nedá.

To (St, 2. 12. 2015 - 16:12)

Já vzpomínám, jak jsme od...si nemyslím,vždycky jsme se na zábavu nějak dostali a ven si,v noci nazpět se nikdy autobusem nejezdilo,to nic nejelo.Za nás to bylo úplně o něčem jiném,ono ani tolik drog nebylo,tráva se tolik nekouřila,to jsem se s tím setkala pouze jednou.Celkově,bylo líp a to úplně ve všem.

zacharias (St, 2. 12. 2015 - 16:12)

Za sociku bylo vse jednodussi a hodne zabavy, ne jako dnes.
Jo ale co bylo spatne byla povinnost pracovat, dneska se da zivit ruzne jak si clovek zmysli alespon v tomto je jakasi volnost,
nebo treba nemusi delat vubec nic, jak se komu chce a vyhovuje, nikomu to nevadi...
Potraviny byli taky lepsi, poctive. Vsechno levne, hodne veci zadarmo ci za hubicku :)))) jo pekny casy.
A to co byli kdysi dobre to je dnesnimy kapitalisty a demokraty zniceno.

Lída (St, 2. 12. 2015 - 12:12)

Já vzpomínám, jak jsme od 15 jezdili s partou každý pátek a sobotu na diskotéky a taneční zábavy. Po vesnicích v okolí toho bylo plno a jezdili autobusy a vlaky. Dnes si myslím, že mladí lidé na vesnicích amalých městech takové možnosti zábavy nemají a proto plno hodí do heren nebo šahají po drogách.

Jurica (Út, 6. 10. 2015 - 11:10)

Jaké vzpomínkynka totáč? Vždyť totalita je teď. Tehdy byla alespoň svoboda a jistota že mne nevyhodí z práce.

mamut (Út, 6. 10. 2015 - 09:10)

Kdo z Vás si pamatuje konzervy - vinný list ? Mám dojem, že se vyráběly (možná dovážely) asi tak do šedesátých let minulého století a pak najednou zmizely. Byl to vinný list plněný masovou náplní s rýží, výborné chuti, stačilo to pouze ohřát. Kdysi dávno jsem si koupil cosi podobného v Bulharsku, ale to bylo něco bezmasého a naprosto jiného. Nebo konzervy tuňáka z Rybeny Náchod - tam byly opravdu kusy tuňáka a ne nějaká drť, jak dnes. Jestli někdo toto pamatujete, ozvěte se.

Jarmila (Út, 6. 10. 2015 - 08:10)

Já ze svého mládí vzpomínám na seníky. Co jich tenkrát na Šumavě bylo. Plné voňavého sena. Co jsme se tam jako děti a později puberťáci vydováděli. Stále cítím tu vůni. V seníkách se tenkrát odehrávalo plno krásného, ale i tragického. Zažila jsem i oběšení, zastřelení v seníku a zapálení seníku.

// (Po, 14. 9. 2015 - 13:09)

A ještě doplním. V...No a nejhorší na tom je, že jakmile dodělá školu ta nebo ten, hned chtějí po nich praxi, když mají někam nastoupit:D:D
Sotva dodělá školu, tak hned praxi, to se mi snad zdá. Vždyť praxe se získává, až během působení v daném oboru, ne??

mamut (Po, 14. 9. 2015 - 12:09)

Jistě. Pokud jste nastoupil...A ještě doplním. V minulém režimu se sice na VŠ nedostal každý, protože existovaly dost přísné přijímací zkoušky a existovala tzv. směrná čísla, která určovala potřebu vysokoškolsky vzdělaných lidí v jednotlivých oborech, ale zase měl každý absolvent zajištěno tzv. umístěnkou místo, odpovídající jeho vzdělání. Když toto místo v daném podniku nedostal, mohl dát výpověď pro nevyužití své kvalifikace a mohl si hledat místo jinde. Totéž fungovalo u průmyslováků. Dnes sice může vystudovat každý kdo na to má co chce, ale pak se nemůže divit, že nesežene práci a např. sociolog či pedagog dělá číšníka.

mamut (Po, 14. 9. 2015 - 12:09)

Já jako VŠ v r. 1982 1750,-...Jistě. Pokud jste nastoupil ihned po škole do zaměstnání a neměl jste tudíž žádnou praxi, plat nemohl být vyšší. Vše bylo dáno mzdovými tarifními tabulkami. Ovšem po získání patřičné praxe a předvedení nějakého výkonu byl plat někde jinde. V minulém režimu nebyly takové propastné rozdíly mezi platy jako dnes. Jestliže např. uklizečka v r. 1960 brala 900 - 1100,-Kčs měsíčně, ředitel velkého podniku s několika tisíci zaměstnanců měl plat okolo 7500,-Kčs. A dnes ? Srovnejte minimální plat např. pokladní v supermarketu a plat jejího ředitele. Budete úplně někde jinde.

// (Po, 14. 9. 2015 - 12:09)

tak,lépe bych to...Jó, dneska se platí za každý prd, draze se platí.
FŮJ....:D:D:D:D:D:D:D

Přesně (Po, 14. 9. 2015 - 12:09)

Věci, které člověk...tak,lépe bych to nenapsala.Dneska se moc platí za všechno.

mamut (Po, 14. 9. 2015 - 12:09)

ne co stály hořický...Věci, které člověk nezbytně potřeboval ke svému živobytí, byly za minulého režimu levné, ať už se jednalo o běžné potraviny, nájmy, energie, vodu atd. Léky byly zdarma, jen u některých dovozových a speciálních se výjimečně něco málo doplácelo. Opačně tomu bylo u zboží, které se kupovalo např. jednou za několik let, jako elektronika, ledničky, pračky atd. Tam byly ceny oproti Západu mnohem vyšší. Takže normální čtyřčlenná rodina v pohodě se svým příjmem vyšla. Dnes jsou ceny "tržní" (spíše však zlodějské), protože nadnárodní obchodní řetězce ceny deformují. Jak je možné, že v např. v Německu je některé drogistické zboží až o polovinu levnější než u nás a některé potraviny (např. máslo, sýry, čokolády aj.) jsou v přepočtu levnější o několik korun ? Jak je možné, že dovozové banány jsou levnější než jablka, rostoucí u nás ? Přitom v Německu jsou platy oproti nám 3-4 x větší, než u nás a nájmy jsou zhruba na stejné úrovni. Vše je jen zlodějna.

Ale (Po, 14. 9. 2015 - 12:09)

ne co stály hořický...třeba já jsem neznala nikoho,kdo by byl chudý,kdo by neměl na jídlo.A dnes takových znám víc,i takové,co přišli o byt.Bohužel,dnes je doba daleko horší.

qwert (Po, 14. 9. 2015 - 12:09)

Platy dnes...Já jako VŠ v r. 1982 1750,- Kč hrubého.

Jurica (Po, 14. 9. 2015 - 10:09)

Chleba tehdy 4,20/2kg...Platy dnes desetinásobné???? Kde jste na tom byli. Já jsem jako svářeč vydělával v roce 1980 okolo deseti tisíc čístého. To by dnes museli svářeči brát sto tisíc.....

Pamětník (Po, 14. 9. 2015 - 10:09)

ne co stály hořický...Chleba tehdy 4,20/2kg Šumava, dnes 25,90/kg.
Hořické trubičky 3 Kčs.
Dnešní platy desti násobné? Tak leda leda ten tzv. průměrný, o kterém si 67% pracujících může nechat jenom zdát. Nikoliv medián.

Reklama

Přidat komentář