Reklama

Zdravá lehká letní jídla: Salát z kuskusu

Příprava tohoto kuskusového salátu z biosurovin trvá 25 minut. Obsahuje 12g bílkovin, 21g tuku a 48g sacharidů. Kalorická hodnota salátu je 429/1797 kcal/KJ .

Potřebujete:

400 g mrkve

350 g cukety 400 g lilku

100 g cibule

Reklama

 3 stroužky česneku sůl

500 ml zeleninového vývaru

2 špetky šafránu (nebo 1 ČL kurkumy)

1 ČL kayenského pepře

1 SV hladké petržele

SV máty

5 PL oleje

svitky skořice

350 g kuskusu

80 g rozinek

200 g nizkotučného jogurtu

ČL mleté skořice

ČL sladké papriky

Postup:

Mrkev oloupeme a nakrá­jíme na kolečka. Cukety omy­jeme a nakrájíme na 2 cm silná kolečka. Lilky rozkro­jíme na čtvrtky a ty nakrá­jíme na plátky. Cibuli a čes­nek oloupeme a nasekáme na kousky. Cukety a lilky vy­datně posolíme a necháme 15 minut odpočívat.

Zeleninový vývar přive­deme k varu se šafránem a kayenským pepřem. Petržel a mátu omyjeme, otrháme od stonků a jemně nasekáme.

3   PL oleje rozehřejeme na pánvi. Lilky a cukety osušíme a postupně po částech dobře opečeme na rozpáleném oleji. Lilky vyndáme z oleje a na horkém oleji opékáme čes­nek, cibuli a celou skořici asi 1 minutu.

Na pánev přidáme kuskus a krátce opečeme. Zalijeme zeleninovým vývarem, při­dáme rozinky a nádobu přikryjeme pokličkou. Sníží­me teplotu a kuskus vaříme při střední teplotě 15 minut.

Tuk

Do jogurtu přidáme mátu, sůl, skořici a mletou papri­ku a dobře promícháme. Do směsi vmícháme dřevěnou lžící kuskus, zbývající olej a petržel a salát upravíme na talíř. K salátu podáváme jogurtovou omáčku.

Zdroj: BIO KUCHAŘKA , nakladatelství Grada

Reklama

Komentáře

Reklama