Reklama

Zdravá lehká letní jídla: Plněné sušené fíky a datle

Přinášíme tipy na lehká jídla, která v létě osvěží a dodají tělu množství vitamínů a minerálů.

Plněné sušené fíky a datle

Sušené fíky a datle jsou v našich končinách spojovány zejména s vánočními svátky, tím si však vůbec nenechte svazovat ruce. Klidně je servírujte uprostřed léta, každý, kdo je má rád, je s radostí uvítá. V kombinaci se slaným máslem jsou tyto plody mimořádně lahodné, mějte však na paměti, že máslo musí být skutečně dobře vychlazené, a proto servírujte vždy jen menší množství, zatímco ostatní kousky postupně doplňujte z lednice.

Suroviny pro 6 osob:

9 sušených fíků

Reklama

9 sušených datlí

9 lískových oříšků

20 g slaného másla, dobře vychlazeného

20 g slaného másla, mírné změklého

Půl lžičky čerstvého tymiánu, nadrobno nasekaného

1 lžička limetkové šťávy

18 párátek

Postup:

Na pánvi s nepřilnavým povrchem nasucho opražíme lískové oříšky a poté je nahrubo nasekáme. Každý fík hluboko nařízneme ostrým nožem, dovnitř vložíme malý kousek vychlazeného slaného másla a přiměřené množství pražených lískových oříšků. Fík s náplní uzavřeme tak, aby byla náplň zcela zakrytá a propíchneme párátkem. Až do doby podávání uchováme v lednici.

V misce utřeme 20 g změklého slaného másla s tymiánem a limetkovou šťávou. Datle nařízneme, opatrně vyjmeme pecku a na její místo vložíme kousek ochuceného másla. Uzavřeme a propíchneme párátkem. Před podáváním dobře vychladíme v lednici.

Zdroj: Veronika Zemanová- Gurmánské jednohubky, nakladatelství Grada

Reklama

Komentáře

Reklama