Hořčiny vám dodají energii
Ale na selském trhu, u zahradníka a v biopotravinách najdete ještě charakteristické dodavatele hořčin: artyčoky, rukolu, čekanku, endivie, růžičkovou kapustu, cikorku, pampelišku a žlutý grapefruit(Pozor, při užívání antibiotik se raději grapefruitů zřekněte!).
Objevte znovu skvělou hořkou chuť, vaše chuťové nervy si na to postupně zvyknou!
Salátové zálivky můžete například připravovat z čerstvě vymačkané pomerančové šťávy nebo se strouhaným jablkem, sladké dobře harmonizuje s hořkým.
Hořčiny působí reflexně na vnímání chuti: jen když je ochutnáme, uvedou se do chodu žádané procesy v těle.
Proto nemá smysl je užívat jako hotové produkty v tabletách.(nebo je nutno tablety rozkousat - pozn.redakce)
Některé čajové byliny mohou nabídnout užitečné hořčiny:
Vypijte šálek před každým jídlem.
Nechte si namíchat po 10 gz čekanky, zeměžluče, jablečníku obecného a vachty trojlisté do 150 g čajové směsi na posílení obranyschopnosti.
Směs z andělíky, řebříčku, pampelišky, ovsa, šalvěje, puškvorce, lichořeřišnice nebo potočnice můžete vmíchat po 20 g do 150 g čajové směsi, protože není tak hořká, zato ale aromatická.
Zdroj: Aruna M. Siewertová - Rostlinná antibiotika - Tajné zbraně přírody, nakladatelství Noxi
Komentáře