Bez lepku. Bez laktózy. S chutí!
Už totiž dávno neplatí, že co je bez lepku nebo laktózy, není k snědku. Přitom jen výčet potravin bez lepku zaručuje širokou škálu chutí - cereálie, sladké i slané pečivo, sušenky, směsi na pečení, těstoviny. Nebo je libo máslo, smetanu, mléko či jogurty nejrůznějších příchutí bez laktózy? Seznamte se s řadou potravin Albert FreeFrom. Dnes tedy zákazníci nemusí chodit pouze do vybraných prodejen, z bohaté nabídky Albertu si vybere opravdu každý.
Aby bezlepkové produkty v Albertu splňovaly nejvyšší kvalitu, byly vybírány se Sdružením celiaků ČR, přičemž nová řada je od renomovaných výrobců Hammermühle a Kärntnermilch. Všechny tyto výrobky najdete pod modrým logem Albert FreeFrom. Mají přehledné značení podle toho, pro jakou dietu jsou určeny, a nechybějí ani takové informace, jako je počet kalorií.
A co to lepek vlastně je? Rostlinná bílkovina obsažená v obilí, která nemá žádnou výživovou hodnotu. Je používána čistě jen pro svou schopnost lepit a držet potraviny v určitém tvaru.
A protože mouka, hlavně ta pšeničná, se stala nejběžnější součástí každodenní stravy, je přidávána i do potravin, kde bychom ji vůbec nečekali. Lepek tak najdeme v jogurtech, majonézách, kečupech, salámech, nebo dokonce zeleninových přesnídávkách. A přitom spotřebitelů, kteří se rozhodli pro alternativní životní styl, je čím dál víc. Ať už z důvodů zdravotních, ekologických, nebo prostě jen proto, že potraviny bez lepku považují za zdravější. Vyšší prodeje tohoto typu potravin vykazují ve Spojených státech a nově zasáhly Evropu, přičemž se nevyhýbají takovým gurmánským krajinám, jako jsou Francie či Itálie. Právě v Itálii tvoří bezlepkové potraviny a nápoje až desetinu produkce.
Výskyt celiakie v populaci různých zemí značně kolísá, což je způsobeno metodikou měření. Záleží na tom, zda se diagnóza stanovuje orientačním testem, nebo až na základě klinických testů. Počet nemocných v České republice se odhaduje na asi 40-50 000, ale pokud by se prováděl celoplošný screening, nejspíš by tento počet prudce vzrostl. Celiakie je v současné době nevyléčitelná, ale dodržováním zásad bezlepkové diety mohou všechny příznaky, jakými jsou například poruchy trávení, průjmy, nechuť k jídlu, vymizet. Také proto je důležité, že je čím dál víc míst, kde lze produkty bez lepku koupit.
Tisková mluvčí obchodního řetězce Dagmar Krausová k tomu říká: „Nabídkou nově zařazených produktů značky Albert FreeFrom chceme vyjít vstříc i těm zákazníkům, kteří vyhledávají výrobky bez obsahu lepku a laktózy především ve specializovaných prodejnách. Zároveň plníme slib zachovat to nejlepší z nabídky bývalých prodejen SPAR.“ Ať už tedy zákazníky vedou k produktům bez lepku a laktózy jakékoli důvody, je jisté, že Albert je pro ně vhodným místem.
Komentáře