Papája a lidský papilomavirus (HPV)
Vědci dospěli k závěru, že pokud žena zkonzumuje za týden alespoň jeden plod papáje (obsahující všechny výše zmíněné látky), bude mít menší riziko nákazy HPV než žena, která papáje nejí.
Výběr a skladování papáje:
Tvrdé a zelené papáje jsou nezralé a nikdy zcela nedozrají. Vybírejte plody, které jsou celé nebo částečně žluté.
Papája se při stisku musí trochu podvolit, ale nesmí být měkká na konci stopky.
Nekupujte plody pomačkané, svraštělé nebo s měkkými místy.
Nedozrálé papáje skladujte při pokojové teplotě, dokud celé nezezlátnou.
Chcete-li dozrávání urychlit, nechte plod v hnědém papírovém sáčku při pokojové teplotě. Pak jej můžete až 5 dní skladovat v lednici.
Doporučení na přípravu a podávání:
Papáji omyjte chladnou tekoucí vodou, rozkrojte na půlky a semínka vydlabejte lžící.
Dužinu smíchejte s mlékem, jogurtem či pomerančovou šťávou, abyste získali chutný dezert.
Dužinu rozmixujte a připravte z ní zálivku na salát či použijte jako základ zmrzliny.
Plátky papáje můžete přidat do kteréhokoliv ovocného salátu.
Z papáje se dají připravovat pálivé a pikantní omáčky - salsy.
Papájová semínka chutnají jako černý pepř. Můžete je usušit, umlít a ochucovat jimi saláty a další jídla.
Tuhé maso můžete přes noc marinovat v papájové šťávě, aby změklo.
Zdroj: David Grotto-101 potravin, které vám mohou zachránit život, nakladatelství Levné knihy
Co tím chtěl, autor (či spíše krátkozraká autorka) článku říct?
Platí tedy "méně je více?". Ano, chce to méně kecat a více přemýšlet.
- Odpovědět
Pošli odkaz