Reklama

Svátky konce roku jsou pro alergiky rizikovým obdobím

Vánoční a novoroční svátky jsou pro alergiky rizikovým obdobím, kdy se jejich nemoc může zhoršit. Komplikace mohou způsobit například takzvané zkřížené reakce, kdy člověk alergický na pyl může nečekaně zareagovat alergicky i na některé potraviny. Primář oddělení dětské alergologie Nemocnice Na Homolce Vít Petrů uvedl seznam možných nebezpečí při svátečním hodování.

Člověk alergický na pyly břízy, olše a lísky by měl dát pozor na jablka a lískové ořechy.

Alergikovi na pyl pelyňku mohou působit potíže celer, mrkev, petržel a koření.

Alergik na latex může reagovat na banán, meloun, kiwi, hrozinky, avokádo, fíky, jedlé kaštany a ořechy.

Alergik na hmyz a roztoče může mít problémy po požití kraba, krevety, humra, langusty, hlemýždě, chobotnice nebo ústřic.

V období svátků lidé jedí množství atraktivních jídel, exotického ovoce, mořských živočichů a koření. To vše u nich může
navozovat potravinovou alergii, stejně jako například čokoláda a dokonce i víno. Přibývá alergiků na arašídy.

V zimě jsou lidé více doma, méně větrají, více topí a zvyšuje se riziko výskytu roztočů a zvířecích alergenů, uvedl docent Petrů.

Zdroj: ČTK - Naďa Myslivcová

Reklama
Reklama

Komentáře

Reklama