Reklama

Jedlé rostlinné tuky mnohdy obsahují škodlivé látky

Řada rostlinných jedlých tuků podle testu časopisu dTest obsahuje zdraví škodlivé látky. Třetina ze 24 vzorků by se v zemích s přísnějšími limity vůbec nesměla prodávat.

Nejhůře dopadly tuky Albert Quality Rostlinný tuk a Palma Cera, uvedli dnes v tiskové zprávě zástupci časopisu. Ahold uvedl, že o dalším postupu rozhodne po laboratorním rozboru výrobků.
    Nejhůře hodnocené tuky měly vysoký obsah takzvaných transmastných kyselin, které zvyšují riziko infarktu, podporují kornatění tepen, vznik cukrovky druhého typu a mohou vést k dalším zdravotním potížím. Ve dvou zmíněných vzorcích podíl těchto látek více než desetinásobně překračoval limity platné v Rakousku, Švýcarsku a Dánsku.

    Tuzemským normám však vyhovovaly, protože česká ani evropská legislativa obsah transmastných kyselin v potravinách nijak nereguluje. “Spotřebitelům však důrazně doporučujeme, aby se potravinám s vysokým obsahem transmastných kyselin vyhýbali,“ uvedl redaktor dTestu Ondřej Jánoška.

    Podle vyjádření společnosti Ahold jsou všechny produkty nabízené v prodejnách Albert označeny v souladu s platnou českou legislativou. “Přesto jsme zaslali výrobek do laboratoře k otestování na podíl transmastných kyselin, nasycených mastných kyselin a škodlivých esterů. Jakmile budeme mít výsledky k dispozici, rozhodneme o dalším postupu, případně požádáme dodavatele o změnu receptury,“ sdělila ČTK za Ahold Czech Republic Judita Urbánková. Stanovisko výrobce tuku Palma Cera ČTK shání.

    Některé testované tuky podle testu časopisu dTest obsahovaly vysoké množství nasycených mastných kyselin, jež působí podobně nepříznivě jako cholesterol ze živočišných tuků. Podle Jánošky pocházejí především z palmového oleje, který je mezi výrobci oblíbenou surovinou díky nízké ceně. “Při průmyslovém zpracování palmového oleje mohou vznikat také škodlivé estery s názvem 3-MCPD, které mají negativní vliv na mužskou plodnost a jsou možným karcinogenem,“ upozornil redaktor.

Reklama

    Výrobci nemusejí na obale uvádět podrobné údaje o skladbě použitých olejů. Povinné je pouze celkové množství tuku a rozlišení, zda jde o tuk rostlinný, živočišný nebo jejich kombinaci.

Zdroj: ČTK

Reklama

Komentáře

Reklama