Reklama

Jak nám mohou být prospěšné jáhly?

Jáhly jsou loupané proso. Proso je obilnina pocházející z Číny, která se u nás pěstuje v teplých a suchých oblastech. Semena - plody jsou malé žluté kuličky v průměru asi 1 mm. Pokrmy z jáhel jsou lehce stravitelné a přitom velmi výživné a syté.

Jáhly jsou velmi vhodné pro děti, studující, sportovce, těžce pracující a rekonvalescenty.

Mají vysoký obsah vitamínů skupiny B a minerálů včetně železa, takže se doporučují lidem trpícím chudokrevností.

Vysoký obsah fosforu pomáhá v prevenci a léčbě depresí a únavy.

Jáhly jsou jedinou zásaditou obilovinou a proto jsou vhodné při žaludečních obtížích.   Jáhly neobsahují lepek a proto jsou vhodné pro bezlepkovou dietu.

Reklama

Díky obsahu minerálních látek zlepšují metabolismus a mohou být nápomocny jak při snaze zhubnout a tak i ztloustnout.

Východní medicína je využívá při léčbě sleziny a slinivky břišní a proto jsou vynikající potravinou pro diabetiky.

Jáhly mají zahřívací účinek na organismus.

Odvar z neloupaného prosa slouží k pročištění organismu a k vyvolání pocení.

Jáhly lze upravovat na slano i sladko.

Jáhly se zeleninou
200 g jáhel, voda, strouhaná syrová kořenová zelenina, 4 stroužky česneku, sůl, 2 lžíce oleje.
Jáhly 3x spaříme a uvaříme v osolené vodě do měkka (cca 20 minut). Odstavíme, přidáme olej, nastrouhanou zeleninu, prolisovaný česnek a vše zamícháme.

Jáhly s jablky
200 g jáhel, 5 jablek, 5 dcl sójového mléka, 3 lžíce oleje, sůl, strouhaný kokos, 2 lžíce medu.
Jáhly 3x spaříme a potom uvaříme v sójovém mléku mírně osoleném. Přidáme strouhaná jablka, kokos, osladíme medem, omastíme olejem a vše zamícháme.

Reklama

Komentáře

David (Po, 16. 7. 2012 - 20:07)
Brý den, prosím Vás, paní doktorko a jak mám 3krát spařit jáhly? Děkuju. David
Jitka (Pá, 16. 11. 2012 - 13:11)
Co takhle 3x přelít horkou vodou?
Reklama