Reklama

Vitamin E může pomoci snížit krevní tlak a ochránit srdce

Nová studie publikovaná v časopise Journal of Nutritional Science and Vitaminology naznačuje, že vitamin E může pomoci snížit krevní tlak.

Vysoký krevní tlak neboli hypertenze zvyšuje riziko aterosklerózy (kornatění tepen). Když jsou vaše tepny úzké a ztvrdnout, omezí se průtok krve do mozku, srdce, ledvin a končetin. To zase vede k onemocnění koronárních tepen, rozšíření levé komory srdeční a postupnému srdečního selhání, zároveň je zvýšeno riziko smrtelného srdečního infarktu. Hypertenze může poškodit i mozek, jelikož zvyšuje pravděpodobnost cévní mozkové příhody nebo demence, poranění očí a nervů, a dokonce může způsobit úbytek kostní hmoty a sexuální dysfunkce. Je nezbytně nutné zvládnout vysoký krevní tlak. Naštěstí poslední výzkumy naznačují, že vitamin E vám může dát nový impuls správným směrem.

Přírodní vitamín E snižuje riziko o 27%!

Akiko Kuwabara z Osaka Shoin Women's University a jeho kolegové analyzovali data z Japan's National Health and Nutrition Survey 2007. Studovali dietní záznamy od 1405 mužů a 2102 žen ve věku 40 a více let. Zjistili, že muži a ženy, jejichž příjem vitaminu E spadal do horní třetiny účastníků, měli o 27% nižší riziko vzniku hypertenze, zatímco ve střední třetině měli o 19% nižší riziko. Výzkumní pracovníci definovali hypertenzi jako systolický tlak (horní číslo) 140 mm Hg nebo vyšší, a diastolický (dolní) tlak 90 mmHg nebo vyšší nebo užívání léků na hypertenzi.

Vitamín E ochraňuje srdce

Reklama

Jako vitamin rozpustný v tuku, vitamín E pomáhá inhibovat oxidaci nenasycených mastných kyselin a LDL cholesterolu, které způsobují hromadění plaku a aterosklerózu. Vitamin E má rovněž protizánětlivé vlastnosti a napomáhá ke snížení srážlivosti krve. Několik observačních studií naznačuje souvislost mezi adekvátním příjmem vitaminu E a zdravím srdce. Studie The Nurses' Health Study and the Health Professionals Follow-up Study  ukázaly, že lidé, kteří užívali 400 IU nebo více vitaminu E denně po dobu více než 20 let, měli o 20-40% snížené riziko ischemické choroby srdeční.

Zvýšte svůj příjem vitamínu E v potravě! Vitamin E je v široké řadě potravin. Podívejte se na seznam potravin bohatých na vitamín E:

špenát
mandle
tofu
slunečnicová semínka
avokádo
pstruh duhový
krevety
olivový olej
brokolice
dýně

Chcete-li být na bezpečné straně a doplnit si vitaminem E? Světoznámý lékař kompelxní medicíny Dr. Andrew Weil doporučuje vyhnout se syntetické formě vitaminu E (dl-alfa-tokoferol) ve prospěch vitaminu E komplexu, který zahrnuje smíšené tokoferoly a tokotrienoly a obsahuje alespoň 10 mg tokotrienolů.

Reklama

Komentáře

Reklama