Lidé se dlouho odreagovávají od stresu sytým jídlem

Je známo, že lidé se často ve stresu přejídají. Ze studie vědců z Pensylvánské státní univerzity však vyplývá, že máme tendenci konzumovat velmi syté jídlo, i když stresující podmínky pominou. Informoval o tom odborný měsíčník Journal of Applied Social Psychology, z něhož v úterý citovala agentura AP.

Vědci v pokusu vystavili osoby 25 minut velmi hlasitým
podnětům - ostrému vyzvánění telefonu či klapotu psacího stroje.
Hluk nebyl pravidelný a v některých chvílích dosahoval hodnot
podobných úderům sbíječky. V následné dvanáctiminutové pauze
dostali účastníci možnost odpočinout si nad časopisy a
pochoutkami, mezi nimiž byl sýr, čokoláda, smažené brambůrky i
nízkotučná kukuřice či kousky želé.


V další části pokusu dostali za úkol najít cestu z bludiště,
které nemělo žádný východ. Míra stresu se měřila úrovní krevního
tlaku a srdečního tepu. Ženy s nejvyššími hodnotami po zkoušce
sáhly po tučných soustech a ve srovnání s ostatními ženami jich
zkonzumovaly dvojnásobek. Muži jedli stále totéž bez ohledu na
míru zátěže.



"Je zajímavé, že když jsou lidé v práci vystaveni hluku,
přizpůsobí se. Vykonají práci poměrně kvalitně, ale musejí
vynaložit velké úsilí na to, aby si nevšímali ruchů z okolí.
Platí za to psychickou únavou, která se projeví, jakmile zdroj
stresu odezní," řekla Laura Cousinová Kleinová z oddělení
behaviorální psychologie.


Mnoho lidí to prý zná z víkendů, kdy se u nich odeznívající
zátěž projevuje konzumací alkoholu nebo tučných jídel. Odborníci
proto radí, aby si lidé uvědomovali dlouhodobý vliv stresu a
naučili se ho odreagovávat něčím jiným než jídlem.



Výsledek zkoušky ve skupině mužů, kteří snědli po zátěži v
průměru 40 gramů potravin bez ohledu na to, jak velkému stresu
byli vystaveni, vědci vysvětlují tak, že muži si věci ve srovnání
se ženami neberou tolik k srdci. Umí si říci: Stalo se, nechme to
být.



Zdroj: ČTK

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Přidat komentář

Reklama

Reklama