Reklama

Myšlení způsobuje organické i funkční změny

Víme, že duševní postoje mohou ovlivnit hojivý mechanismus našeho těla. Placeba (kapsle obsahující inertní látku) byla dlouho lékařskou záhadou. Neobsahuji žádnou léčivou látku, která by mohla vést k uzdravení. A přesto když se při testování účinnosti nějakého nového léku dává pokusným subjektům placebo, jejich zdravotní stav se téměř vždycky poněkud zlepši, a to mnohdy do takové míry jako u skupiny subjektů, která dostávala skutečný lék. Například studenti, kteří brali placebo projevovali větší odolnost proti rýmě než skupina subjektů, která brala nový lék proti rýmě.

New York Journal of Medicifle uveřejnil v roce 1946 výsledky odborné debaty o účincích placeba. Mezi ně patří například léčení nespavosti nebo zlepšení chuti k jídlu. Pacienti říkají: "Cítím se silnější. Mám pravidelnější stolici. Když jdu delší vzdálenost, necítím bolest v prsou." Bylo zjištěno, že placebo je v některých případech "stejně účinné proti chronické artritidě jako vakcína".


Za druhé světové války testovalo kanadské námořnictvo novou drogu proti mořské nemoci. První skupina pokusných subjektů brala novou drogu. Druhá skupina dostávala pilulky cukru a jen třináct procent subjektů trpělo mořskou nemocí, zatímco třicet procent subjektů třetí skupiny, která nebrala nic, mělo příznaky mořské nemoci.


Mnoho lékařů dnes věří, že podobný druh "sugestivního léčení" je nejúčinnější terapií proti bradavicím. Bradavice se nabarví červenou nebo modrou barvou a pak se osvěcují barevným světlem. Journal of the American Medica! AssociatiOfl píše: "Výsledky sugestivní terapie bradavic dokazují účinnost tohoto procesu."


"Sugesce" nic nevysvětluje.

Pacienti, kteří dostávají placebo nebo jsou léčeni sugestivní terapií, nesmějí vědět, že léčení je jen předstírané. Jinak by nebylo účinné. Pacienti musí věřit, že dostávají skutečný lék, který je vyléčí. Říkat, že placebo je účinné pouze díky sugesci, nic nevysvětluje. Rozumnější je vysvětlení, že když si vezmeme "lék", začneme očekávat určité zlepšení, vytvoříme si "cílovou představu" zdraví, kterou se náš tvůrčí mechanismus snaží realizovat prostřednictvím léčivého mechanismu našeho těla.


Maxwell Maltz - Psychokybernetika, nakladatelství Pragma

Reklama
Reklama

Komentáře

mysak (So, 2. 4. 2005 - 23:04)
O placebo efektu jsem uz cetl spoustu clanku, ale zatim mi nikdo nevysvetlil, jak to vlastne funguje. Jakto, ze lidske telo je schopne samo opravit ci vylecit tolik nemoci a to velmi ucinne? Dale by bylo zajimave zjistit, proc to nedela samo od sebe.
Návštěvník (St, 9. 6. 2021 - 10:06)
Funguje to na rovině chemických reakcí v těle jež jsou podmíněny emocemi a ty myšlenkami ....
Určitá myšlenka má za následek určitou emoci a ta určitou chemickou reakci a hormony.

proč to nedělá tělo samo? Protože mi jsmee ti, co mají mysl nějak nastavenou. A my jsme ti co musí změnit mysl aby došlo k dalším změnám .....
PhDr. Ivan Nedoma (Po, 4. 4. 2005 - 08:04)
Hypnóza je složena z jednotlivých sugescí, které pacient vykonává. Účinnost sugescí je dána především tzv. hypnabilitou člověka, ale i způsobem, jakým jsou sugesce člověku předávány. Pomocí hypnózy lze dosáhnout celé řady pozoruhodných změn. Např. ovlivňovat funkci paměti, silně redukovat bolest, účinně působit na eliminaci abstinenčního syndromu při léčbě závislostí na návykových látkách apod.
Podobný mechanismus působí na organismus i v případě podání placeba. I účinnost placeba je jen výjimečně 100% neboť i to je závislé na míře tzv. sugestibility. Podobné je to i s hypnózou. Účinnost hypnózy se zvyšuje pokud je hypnotizovaná osoba dostatečně hypnabilní a pokud chce hypnózu absolvovat. Změny, které v organismu nastanou při podání placeba nebo při hypnóze jsou dány aktivací skyrytých rezerv organismu (mozku, imunitního systému atd.) kterými organismus disponuje, avšak běžně je nevyužívá. Významný význam má i autosugesce. I těžce nemocný člověk se náhle uzdraví, pokud věří ve své uzdravení. V medicíně se pro tento nevysvětlitelný jev používá název "spontánní remise".
Možnosti využítí hypnoterapie v praxi, kterou používám k léčení nikotinové závislosti popisuji v komentářích v rubrice "DROGY".
Simona (Po, 4. 4. 2005 - 15:04)
Myšáku, já mám zkušenosti, že tělo se dokáže vyléčit velmi často samo od sebe, pokud v jeho léčebné síly věřím. Plno lidí uvěří až přeneseně přes ten lék (placebo). Asi takto - vezmou si lék a řeknou si" Tak teď si beru účinný lék, takže se vyléčím" a vyléčí se. Kdyby si řekli rovnou: "mé tělo nyní využije svou energii k vyléčení", tak by to fungovalo podobně, avšak lidi potřebují tu berličku - pilulku.
Reklama