Reklama

Alter ego a syndrom rozdvojené osobnosti

Alter ego vzniká pod psychickým tlakem. Stres z toho, že jedna osobnost není schopna dosáhnout uspokojení, se přelévá do osobnosti jiné. Jestliže cítím, že se se mnou nespravedlivě zachází v práci, může se mi zdát sen, v němž jsem krotitelem lvů, který bičuje velkou kočku, aby bylo po jeho vůli. To mohou být symboly stresu, s nímž nejsem schopen se za bdělého stavu vypořádat. Interpretace snu mi nemusí být jasná, takže si ani nemusím být vědom, že lev je můj šéf nebo že se zde projevuje můj strach z něho.

Osoby trpící rozdvojením osobnosti, což je klinický extrém alter ega, jsou ve velice podobné situaci, ale u nich zmíněný pronásledující lev existuje i v bdělém stavu. Negativní energie nenávisti, strachu, zneužití v dětství, sebepochybností, ponížení atd. se zde projevují, jako kdyby náležely někomu jinému. Tyto druhé osobnosti jsou uvězněny v tomtéž těle, ale jsou natolik oddělené, aby mohly předstírat, že tomu tak není.

Na neprojevené úrovni je každý z nás mnoha lidmi; můžeme to popsat existencí mnoha životů, ale to není nezbytné. Když čteme povídku, v níž vystupuje nějaký výrazný charakter, jemně se do této postavy vžíváme a dovolujeme, aby se dočasně rozpustily hranice vědomí tak, abychom mohli mít prožitky spojení přenesením se do těla někoho jiného. Pokud pocházíme z rodiny, kde se odehrály nějaké události, o nichž se potom mnoho let diskutovalo, je obtížné rozlišit, zda tyto silné vzpomínky jsou skutečně naše anebo jestli nám je někdo nasadil do hlavy.

Znám muže, jehož rodiče ztratili dům při požáru, když mu byly dva roky, a tento muž si není schopen vybavit, zda skutečně viděl, jak dům hoří, nebo jestli příběh zná jenom z vyprávění. Emocionálně v něm příhoda zanechala totéž trauma, jako kdyby ji byl fyzicky prožil, ale muže to být proto, že do sebe vstřebal pocity svých ; rodičů spojené se šokem ze ztráty.

Naše alter ego je normálně pouhým stínem a většinou je v naší moci se bez problémů navrátit k naší "skutečné" osobnosti. Víme, že nejsme Scarlett O'Hara ani Ebenezer Scrooge, přesto si vědomě dovolujeme na několik okamžiků, nebo někdy i hodin, přenést se do kůže někoho jiného. Některé charaktery jsou tak mocné, že dokonce můžeme podlehnout jejich vlivu na daleko delší dobu. Neuróza se často vyznačuje tímto typem dlouhodobého vlivu, při němž vládu nad dospělou osobností přebírá naše vnitřní dítě se všemi svými strachy a slabostmi. Jsou-li naše hranice příliš tenké, toto přenesení se do jiné postavy nejsme schopni ovládat. Extrémním stavem tohoto jevu je alter ego.

Reklama

Z hlediska pole mysli platí, že je-li alter ego dostatečně silné, může ve skutečnosti změnit i tělo, aby se mu přizpůsobilo. Byly zaznamenány překvapivé případy, při nichž jedna osobnost například prodělává menopauzu, zatímco druhá ne, nebo kdy každá z osobností alter ega má svůj vlastní menstruační cyklus. V jiných případech jedna osobnost může být diabetikem nebo alergikem, zatímco druhé osobnosti nevykazují žádné podobné příznaky. Pacient může být uprostřed silného astmatického záchvatu a když nová osobnost vstoupí na scénu, veškeré příznaky astmatu v okamžiku zmizí. Diabetická osobnost může mít inzulínovou závislost, a přesto se jí cukr v krvi vrátí do normální hladiny v okamžiku, kdy se objeví druhá osobnost.

Tento jev, jak ho chápu, se nedá vysvětlit jako mozková funkce. Mozek se přizpůsobuje v dětství a formujícím faktorem je to, co víme, co jsme prožili, co máme rádi nebo neradi. Člověk, který nenávidí hmyz, vyskočí při pohledu na pavouka, aniž by musel předtím nějak vědomě přemýšlet. Prohlášení, že mozek mohl stvořit různé reakce pro tucet různých osobností, nezní věrohodně; bylo by to popřením všeho, co víme o vývoji dítěte. Alter ego musí mít svůj původ v oblasti, která přesahuje osobní zkušenost; tyto bytosti jsou jako dobrovolné inkarnace - nebo částečné inkarnace - aktivované ze zásobárny pole mysli.

To samo o sobě nečiní z alter ega nic nepřirozeného. Velký herec rovněž aktivuje svoji schopnost ztvárnit Hamleta tím, že vstupuje do neprojeveného. Říkáme, že hamletovský charakter oživuje, na rozdíl od méně dobrých herců, kteří pouze napodobují. Škola hraní známá pod názvem Metoda obsahuje podniknutí cesty do nitra a nalezení tak silných emocionálních vzpomínek, abychom přesvědčili diváky, že jsou skutečné, že člověk skutečně Hamletovu vinu před očima diváků na jevišti prožívá.

Lidé postižení alter egem jsou jako mistři metody, kteří si neuvědomuji, že hrají. Nemají žádný pevný základ, žádnou ústřední perspektivu, která by nehrála; nejsou proto schopni vidět, že iluze je iluzí. Objevení naší pravé podstaty vyžaduje, abychom se nejprve podvolili procesu růstu a součástí tohoto růstu je vypořádání se s konflikty žijícími uvnitř hranic. Máme-li strach, nemáme ho přehrávat na nějaké další ego, ale musíme se jím zabývat v hranicích svého vlastního já. Syndrom rozdvojené osobnosti je proto strategií, která funguje pouze krátkodobě, neboť oddělená ega obvykle nemají ani ponětí o tom, čím procházejí ti druzi. Z dlouhodobého hlediska není takovýto člověk ucelenou bytostí, nýbrž pouze sbírkou poletujících neorganizovaných zlomků.

Mnohačetná osobnost nemusí být nicméně vždy úplně dezorganizovaná. My všichni jsme mnohačetnými osobnostmi a každý den přepínáme z jedné role do druhé. Měním svoji identitu podle toho, zda jsem táta nebo syn, bratr, manžel či profesionál. Náš vnitřní dialog ve skutečnosti vždycky vychází z rolí, které právě hrajeme. Když přemýšlím o pacientovi, mým vnitřním vztažným bodem se stává role lékaře; když přemýšlím o svém synovi, vnitřní referenční bod se automaticky posouvá na otce, a to není neorganizovaný proces; lidé, kteří nejsou schopni tohoto posunu v rolích, kteří musejí vždy setrvávat například v šéfovské autoritě, a to i tehdy, když je to nepatřičné, trpí neschopností vyjádřit své mnohačetné osobnosti.

Ale naše skutečné "já" není ani lékařem, ani otcem, ani žádnou jinou z našich rolí. "Já" je svou existencí všechny překračuje a pouze se projevuje jako otec nebo lékař či syn, podle záblesku našeho úmyslu. Pevně se ustavit v tomto "já" znamená být bdělým svědkem každé role, kterou na sebe bereme. Tento bdělý svědek existující ve virtuální říši se přibližuje mysli Boha.

Zdroj: Deepak Chopra - Jak poznat boha, nakladatelství Pragma

Reklama

Komentáře

llem (Ne, 26. 3. 2006 - 22:03)
jak si šlověk uvědomý, že má alter ego...??
Sandra (Po, 17. 9. 2007 - 18:09)
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když je kluk zamilowaný do jedné holky a má rozdvojenou osobnost a ta holka má kluka a on se na to dívá...Jaká je šance, že jí ubliží nebo tomu klukovi?? Moc bych byla ráda, kdybyste odpověděli co nejdříve...
Tom (So, 7. 6. 2008 - 23:06)
Velice zajímavý článek, mám jistou zkušenost s alter egem, ale až do teď jsem o něm neslyšel. Zní to ale dost logicky. Sám jsem se podvoloval silnému vlivu jedné fiktivní osobnosti po celý rok! Hodně to otřáslo mou psychikou a několikrát jsem uvažoval o návštěvě psychologa. Teď už se mi ale podařilo problém vyřešit. Nikomu bych to nepřál.
blackmamba24"s… (So, 10. 1. 2009 - 13:01)
Dobry den, chtelabych se zeptat jestli odborny nazev pro /rozdvojena osobnost/ je schizofrenie? Vase odpovedi mi prosim pise na moji e/mailovou adresu. Dekuji moc.
Kateřina (So, 6. 6. 2020 - 22:06)
Ne, není. Schizofrenie jako taková se týká halucinaci, bludů a dalších. Proniknutí "Alter-ega" na povrch našeho "Ja" nebo tedy rozdvojena osobnost se spíše k této diagnóze později přidává.
Anička (St, 1. 4. 2009 - 20:04)
Když příjde "na scénu" druhá osobnost,ví o ni ten dotyčný?Cejtí jí?Pamatuje si co dělá a říká když ho "ovládá"?Děkuji za odpověď
Bells (Pá, 12. 6. 2009 - 20:06)
Rozdvojenou osobbnost Má můj kamarád...nechápu to tak sem pííšu..vypadá jako kluk..chová se tak...a já ho tak brala..dokud jsem se nedozvěděla že je to holka..je to možné..??požád to nechápu..je to hrozné..a hrozně mě to bolí..prosím..odpovězte někdo...
ECHOLIFE (Ne, 6. 9. 2009 - 16:09)
VEDSIU BLBOST O ROZDOJENEJ OSOBNOSTI SOM NECITAL PODLA TOHTO CLANKU VIEM ZE DOKTORKA CZ BY MALA IST NASPET NA FAKULTU LEBO NAROBI VIAC SKODY AKO UZITKU.VAD VY BY STE UROBILI NAPR. Z DEPRESIE ROZDVOJENU OSOBNOST. RADA PRE VAS PRESTAN FETOVAT
Mili (Čt, 1. 10. 2009 - 11:10)
Velice zajímavý článek, mám...ja mam asi stejnej problem. Potrebuju se toho ale zbavit, odrazuju si svym druhym docela zlym ja stale vic lidi. A k psychologovi se mi s tim opravdu jit nechce. Jestli mate nejake zkusenosti s tim jak to vyresit nebo to resit, uvitam kazdou radu.
Adam (So, 26. 3. 2011 - 00:03)
zajimavé
YoKo (So, 11. 6. 2011 - 18:06)
blbost .. mnohonásobné ALTER EGO nebo i rozdelení osobnosti múže být neuvěřitelne užitečný pokud dotičný umí přepojit sví charakteri a dokáže medzi nima komunikovat nebo taky "zdílet informace... všechno je jen o tom jak tenhle dar umý človek využít :D představte si vaše charakteri / nálady ... ako otáčavý šatník, vyberete si co chcete :)
??? (So, 11. 6. 2011 - 19:06)
blbost .. mnohonásobné...A kterým alter egem jsi na nás teď promluvil?
Pavel (So, 11. 6. 2011 - 21:06)
Svoje Alter Ego musím nejprve poznat a následně přijmout tak ,aby splynulo s Egem a vytvořilo s ním jeden celek.
Akira (So, 3. 9. 2011 - 13:09)
Mám trochu zvláštní problém a zajímalo by mne, jestli někdo neví, co to je. Docela často se mi stává, že když se dostanu do stresové situace, tak najednou nějak vypnu a prostě nic necítím. Mám tím na mysli, že necítím žádné emoce - strach, nervozitu, smutek, radost, nadšení - nic. Prostě jen dělám, co dělat mám a dělám to čistě bez emocí. Byla jsem u své doktorky, ale ta prohlásila, že tohle není její specializace... V zásadě je to docela praktické, ale rozhodně to není normální a proto se o tom snažím zjistit něco víc. Kdyby někdo věděl aspoň nějakou drobnost, tak předem moc děkuji.
Akira (So, 3. 9. 2011 - 13:09)
Rozdvojenou osobbnost Má...Musíš brát lidi takové, jací jsou. Pokud tohle nezvládneš, nebudeš moci mezi nimi žít. Hodně štěstí.
Nini (Ne, 4. 9. 2011 - 12:09)
Dobry den,ja by som sa chcela opytat,ci ked v priebehu par minut partner partnerke vynada do vsetkeho mozneho ani to nejdem menovat a vzapati sa tvari ze nic nepovedal a neurobil a vyzna jej lasku,ci je to priznak rozdvojenej osobnosti.mame totizto polrocneho synceka a urcite to na neho dobre nevplyva.Prosim piste co najskor na [email protected] pekne dakujem
andrejka (Ne, 22. 1. 2012 - 23:01)
mam rozdvojenou osobnost a vidim když je tma 2 stíny + ještě ke všemu mi diagnostikovaly schizofrenii
Kris_tyna (Ne, 15. 7. 2012 - 17:07)
no tak jak tak vidim :(
patrim tam :((
ach jo vubec se netesim :(( ale budu muset k psichiatrovi :(
pane boze :(( jsem na dne :(
Pavel (Ne, 15. 7. 2012 - 21:07)
Čím více pročítám tyto a podobné stránky na doktorce,tím více se mě zmocňuje pocit,že by psychiatrie,jako medicínský obor, měla být zrušena.Mám pocit,že tento obor je poměrně hodně spekulativní pokud jde o stanovení diagnozy a následné léčení.
Spolupráce na knize (Po, 16. 7. 2012 - 03:07)
Dobrý den,

ráda bych oslovila lidi, kteří jsou ochotni se anonymně, ale otevřeně svěřit se svými problémy a životními zkušenostmi.
Jedná se o autentické příběhy/osoby a rozhovory s nimi ze kterých vzniknou nejprve materiály a poté kniha rozhovorů o skutečných lidech.
Vše naprosto anonymně. Nemusíte uvést své jméno, svou adresu ani jména jiných osob. Jde mi jen o upřímnost a ochotu sdílet s jinými lidmi své zkušenosti a vnitřní prožitky.

V případě zájmu napiště na mail: [email protected].
Michaela (Čt, 19. 7. 2012 - 17:07)
blbost .. mnohonásobné...Si zase viděl/a nějaký film ne.
karoli (So, 24. 11. 2012 - 21:11)
jak si šlověk uvědomý,...nejde to nepoznat myslím si
Moje (Pá, 17. 2. 2017 - 14:02)
Od kdy je pavouk hmyz? Proč si potom mám myslet, že další informace v textu nejsou stejné nesmysly?
O (Pá, 17. 2. 2017 - 14:02)
Dobrý den,

ráda bych...jaké zkušenosti jde? Na jaké zkušenosti to má být zaměřené? A pokud bych se toho zúčastnila-tedy,pokud bych k tomu měla co říct,také bych měla nárok na nějaký peníz?
Lucka (Pá, 8. 9. 2017 - 23:09)
blbost .. mnohonásobné...Dobrý den, našla jsem váš komentář a zdá se, že o rozdvojené osobnosti něco víte. Já právě dělám ročníkovou práci na toto téma a byla bych velice vděčná,kdyby jste byla ochotna mi osvětlit pár věcí a nebo alespoň předat svůj názor, pokud ano, prosím ozvěte se mi na e-mail [email protected] děkuji
Slaboch (Po, 13. 11. 2017 - 19:11)
Vsetko to sedí mna! Ten članok je fakt dobry!!!
Ibn (Út, 14. 11. 2017 - 07:11)
Imitace slavných lidí.Pak podstupují různé plastické operace,aby vypadali jako slavná osoba.
To je taky rozdvojená osobnost?
Takhle všichni skončíte.
Vidíte hajzlové,konečně ste si to uvědomili,že na někoho hrát se nemá.
Skončíte ve výlevce jako prošlý kus masa,protože svůj idol nikdy nedokážete imitovat,to se příčí biologii.
Ibn (Út, 14. 11. 2017 - 07:11)
Ruský přístup bývá radikální a jak v bolševismus a jeho násliném převzetí moci pučem,tak v stanislavského metodě napodobování,kterou měli jeho herci povinnou a spočívala v tom,že když měli hrát bezdomovce tak je poslal na měsíc na ulici a oni zažili ten prožitek,když měli hrát vraha nebu kurvu tak asi narukovali do bordelu nebo do armády.Řada těchle herců jsou chodící vylklepané vyždímané stroje trosky,ale většinou se ani nedožili vysokého věku,protože když měli hrát alkoholiky tak se jimi stali a to jim i zustalo.
Lucka (Čt, 23. 11. 2017 - 21:11)
mam rozdvojenou osobnost a...Dobrý den,
našla jsem váš komentář k tématu alter ega a byla bych velice ráda, kdybyste byla ochotna my ohledně tohoto tématu napsat své vlastní postřehy. Píši ročníkovou práci na toto téma, jelikož si myslím, že pohled většiny lidí je velmi skeptický a ráda bych ho alespoň trošku změnila. Jenže jak jistě víte, není jednoduché a vlastně mi nepřijde ani správné, abych popisovala něco jen podle knížek psychologů,kteří vždy stáli na druhé straně tohoto problému.
Samozřejmě pochopím, když mou prosbu odmítnete, ale pokud budete mít zájem, prosím ozvěte se mi na email: [email protected]
S pozdravem Lucie P.
Teddy (Pá, 4. 5. 2018 - 12:05)
blbost .. mnohonásobné...jo to by bylo fajn
Alex (Pá, 16. 11. 2018 - 15:11)
Pokud je mi znamo Alter ego maji schyzofrenici.Schyzofrenie neni rozdvojeni osobnosti.ale tak zvany rozstep mysli.:-)
anna(anonym) (Út, 10. 12. 2019 - 14:12)
dobry den ja bych se vas chtela zeptat co kdyz si moje kamaradka povida vecer s plisakem a mysli si ze je kluk a ten plysak je holka ktera se ji nebo jemu libi co to je odpovezte co nejdryve prosim bojim se o ni ze se ji muze neco stat
Lenka (Út, 10. 12. 2019 - 20:12)
Asi si jen tak hraje. Jestli je jinak normalni, tak bych se o ni nebala.
David Dufka (So, 14. 3. 2020 - 16:03)
Dobrý den, velice zajímavý článek. Také mám alter ega a stále se vyvyjejí a vědí o sobě. Nicméně bych se chtěl zeptat, zda-li je možné, aby jedno alterego dočasně "odcestovalo" (stalo se neaktivním) během nějaké sezóny, nebo při vytváření nových altereg. [ Před asi 9 měsíci jsem o tomhle čet' na wikipedii, kde myslím, připodobňovali interiér duše pokojíčku, nebo dokonce městu (v závislosti na počtu altereg), pak to odtamtud vymazali. :( ]
Má to totiž i má přítelkyně, ale ona o tom asi neví. D
Daro (Po, 6. 7. 2020 - 12:07)
Nevěřím moc tomu,je to účelově sestavené-
Reklama