Reklama

3.odboj-máte v rodině postižené totalitním systémem?

Default User Image
Cynik - realista (So, 28. 10. 2023 - 04:10)

Jenže, a to již považuji za mnohem závažnější, to hloupoučké, bezmála dvometrákové hovádko dokáže vyblít, a to opakovaně, i takové nechutnosti:

„no a tady tě ty mamlase z Aeronetu multikulturně obohatí a vrazí ti kolík do prdele a zakroutí!

Budeš jak to sele na rožni a ani se pak nevysereš,a to ani když tě budu posílat.

Co tam máš dále ty rakovino z SPD..?“ (ShabbaTot-Jahoda (Pá, 27. 10. 2023 - 11:10)

Je snad vzorem takových skřeků opět jeho nesvatá sekta a její kněžouři, z nichž se někteří věnovali homosexuálním radovánkám, či rovnou prznili nezletilé?

Nebo jde jen o sádelníkovy nechutné sexuální představy, jichž se podvědomě snaží zbavit tak, že o nich opakovaně píše?

Nejde však jen o „vrážení kolíku do prdele a zakroucení“, víme přece, že to hloupoučké hovádko má nutkavou potřebu psát o „neochmýřených, placatých holčičkách“, či o „neochmýřených hošících“, což „omlouvá“ poukazováním na Rusko… Lze mu ovšem věřit?

Lze věřit křiváckému a pokryteckému katolíkovi, který také v minulosti opakovaně psal o Panence Marii a jejím obličeji, pocákaném spermatem, a z autorství této nechutnosti to odporné hovado vytrvale osočovalo mne… abych pak dokázal, že nic takového jsem ve svých příspěvcích neformuloval. Jsou snad i tohle sádelníkovy nechutné erotické představy, nebo jde jen o vyjádření bezmoci nad vlastní duševní nemohoucností a bezcenností toho hňupa, hňupa, hňupa, hňupa, hňupa?

 

"Jestli budeš i nadále lakovat  na růžovo ty islamisty napojené na Al Kaida a světový terorizmus ,tak sem napíší další básen!!“, vyhrožoval sádelník.

Tím "lakováním na růžovo" jsou dle sádelníka zjevně i fakta, která uvedu v následujících příspěvcích, díky nimž bude ten ubožák zuřit, zuřit a zuřit, a to je tak asi vše, co to hloupoučké hovádko dokáže, smysluplné protiargumenty nedodá...

 

Default User Image
ShabbaTot-Jahoda (So, 28. 10. 2023 - 05:10)

hahaha,ale to víš že ti tam islamista vrazí kolík ,do tvé komunistické prdele a bude  s ním kroutit ! Ty ni necekneš,jenom v předklonu vyšpulíš šunky a necháš se po islamisticku odpanit. Víš jak se takovým hošíkům říká?

V Afghanistanu Bacha Bazi,takže až se sem dostanou,ti tvoji utiskovaní,diskriminovaní milášci,tak si koukej dávat bacha!

 

Default User Image
Cynik - realista (So, 28. 10. 2023 - 06:10)

Jako obvykle, katolický nedomrdku a vykurvenče, odmítáš přiznat, že jsou to TVOJI „miláškové“.

Nebyl to snad nejvyšší zástupce vymyšleného Pánaboha tvé sekty na zemi, tedy vatikánský svatý pantáta, který „žádá nadřadit práva migrantů před obavami o bezpečnost zemí, kam přicházejí a zabránění hromadným deportacím“? Jistěže ano.

Netvrdil také svatý pantáta, že „osobní bezpečnost migrantů by měla být upřednostňována před bezpečností států“? Jistěže tvrdil. 

(https://echo24.cz/a/ideBf/papez-frantisek-prava-migrantu-by-mela-mit-prednost-pred-bezpecnosti-statu, 22. srpna 2017 )

Nepsal jsi snad ty sám před časem zde v diskusi, kterak katolická vojska hnala cizáky jiného náboženství? Jistěže psal.

Současnost? Svatý pantáta upřednostňuje migranty, snaží se tedy dostat do Evropské socialistické unie příslušníky jiného náboženství, velebících jiného boha, než ty, tlustý katolický špinavče…

Jak se chceš vylhat z faktu, že jsou to TVOJI„miláškové“, tlustý katolický špinavče, jestliže takto vystupuje sám nejvyšší papaláš vaší sekty?

Jsi a budeš jen bezectný a bezcenný prolhaný a pokrytecký odpad, katolická špíno.

 

Ten kolík, vražený do prdele, by náramně slušel tobě, a to pořádný, takový, že by z tebe jeho konec následně vyrazil na světlo Boží tvou bezectnou, odpornou  tlamou.

 

Default User Image
ShabbaTot-Jahoda (So, 28. 10. 2023 - 10:10)

ty budeš mít prdelku jak tu měchulku a pytlíček,jak ten králíček.

Default User Image
Cynik - realista (So, 28. 10. 2023 - 07:10)

„Egypt a Jordánsko nedávno prohlásily, že nepřijmou žádné palestinské uprchlíky. Jordánský král uvedl: „Myslím, že mohu přesvědčivě hovořit nejen za Jordánsko, ale i za naše přátele v Egyptě. To je červená čára. Myslím, že je to plán obvyklých podezřelých, kteří se snaží vytvořit problémy na místě. Žádní uprchlíci v Jordánsku, žádní uprchlíci v Egyptě.”

(https://svobodny-svet.cz/arabske-staty-nechteji-palestinske-uprchliky-jsou-pouceni-z-historie/)

 

Egypt a Jordánsko palestinské uprchlíky odmítají, imigrační vlna obecně směřuje do Evropské socialistické unie, nikoliv k arabským souvěrcům.

Příslušníci jiného náboženství a jiného Boha pak zvyšují své počty v Evropě.

Nejvyšší zástupce katolického Boha na Zemi, a tedy tvůj nejvyšší pozemský šéf a papaláš, nechutně sádelnatý katolický křiváku a pokrytče, naopak usiluje o to, aby Evropa přijímala nekatolické imigranty.

Co ty na to, tlusťochu?

To má být strážce a ochránce víry tvé sekty, tlusťochu?

Tím, že propaguje přísun tvých „milášků“ do Evropy?

Ryba smrdí od hlavy, říkává se…

 

Default User Image
Cynik - realista (So, 28. 10. 2023 - 04:10)

Lakování na růžovo, sádelníku? Z analýzy MAP 1816 vyjímám, počti si...  

„Fiala svou návštěvou Izraele nikoho na světě nepřekvapil, a svět se o ni ani nijak zvlášť nezajímal. Oči médií byly včera upřeny do Káhiry. Tam na společné konferenci vystoupili nahněvaní vůdcové dvou silných zemí Egypta a Francie. Egyptský prezident as-Sísí zdůraznil, že vraždění civilistů (6 546), a dětí (2704) bombami v Gaze už bylo dost, a varoval před pozemní invazí do Gazy. Macron se k protiizraelské rétorice as-Sísího přidal, a vyhlásil, k překvapení Arabů, že v úterý v Izraeli varoval místní politiky před riziky širšího konfliktu na Blízkém východě, a také jim řekl, že boj proti Hamásu musí být bez milosti, ale ne bez pravidel! Že Francie nepraktikuje dvojí metr. Mezinárodní právo platí pro každého a Francie nese univerzální hodnoty humanismu. Všechny životy jsou si rovny, všechny oběti si zaslouží náš soucit a náš trvalý závazek ke spravedlivému a udržitelnému míru na Blízkém východě. K Macronovým vzkazům Izraeli, se včera připojil i jordánský král Abdalláh II.,  a varoval, že ukončení konfliktu mezi Izraelem a Hamasem v Gaze je absolutní nutností, že jinak by mohlo dojít k „obrovské explozi“ na širším Blízkém východě.“

Obdobně se včera pozdě večer vyjádřila i italská premiérka Meloniová.  Ta stejně jako Fiala a další západní politici deklarovala právo Izraele na sebeobranu, ale jedním dechem dodala, že právo na sebeobranu musí být vykonáváno v souladu s mezinárodním právem! A že současná eskalace v Gaze hrozí výbuchem obrovského konfliktu, do kterého by na straně Palestinců, krom Sýrie a Libanonu mohly být vtaženy i další arabské země, a konfliktu by proti Západu mohli snadno využít i Rusko a Čína!“

(https://1url.cz/juR0X)

 

Default User Image
Cynik - realista (So, 28. 10. 2023 - 04:10)

"Také premiér Rishi Sunak vyzval včera při bouřlivé debatě v britské sněmovně Izrael, aby při své obraně dodržoval mezinárodní právo, a požadoval okamžitou přestávku v útocích, aby bylo možné dopravit humanitární pomoc trpícím civilistům v Gaze, a oznámil, že Británie již letecky odeslala do Egypta 21 tun pomoci pro Gazu, včetně více než 75 000 lékařských sad, solárních světel a vodních filtrů. Britská dolní sněmovna se včera doslova otřásala útoky na opozice proti Izraeli – Yasmin Qureshiová, bývalá vyšetřovatelka mise OSN v Kosovu, nyní předsedkyně parlamentních labouristů obviňovala Izrael, že lidé v  Gaze jsou masakrováni, protože zůstali bez domovů, jídla a vody. A že toto je kolektivní trest palestinského lidu v Gaze za zločiny, které tito lidé nespáchali. Skotská zástupkyně v parlamentu Mhairi Blacková včera celou situaci na Blízkém východě pojmenovala naprosto výstižně, když vyzvala k okamžitému příměří, a varovala: Pokud budeme nutnost příměří ignorovat, naléváme benzín do ohně v místě, kde k výbuchu, a k požáru, stačí pouhá jiskra. 

Velmi ostře včera k okamžitému příměří v Gaze vyzval úřadující španělský premiér Sánchéz: aby bylo umožněno urychlené zavedení humanitární pomoci v Gaze způsobem, který je systematický, trvalý a přiměřený mimořádným potřebám palestinského lidu. Proti španělskému požadavku na okamžité příměří v Gaze se večer rychle zformovala tzv. proizraelská koalice – Berlín, Vídeň a Praha. Španělsko, Porugalsko, Francie a další země se tvrdě postavili za šéfa OSN Antónia Gutierrese, kterého se snaží Izrael svrhnout z funkce, protože si dovolil mu připomenou, že brutální útok HAMAS, byl vyvolán dlouhodobou brutální politikou Izraele.“

(https://1url.cz/juR0X)

 

Default User Image
Cynik - realista (So, 28. 10. 2023 - 04:10)

„Ještě větší ránu plánům Washingtonu na normalizaci vztahů s Izraelem zasadila tento týden neoficiálně Saudská Arábie, jejíž vysocí diplomaté začali všude šířit, že Saúdská Arábie ukládá plány na normalizaci vztahů s Izraelem podporované Spojenými státy k ledu, a signalizovaly přehodnocení zahraničněpolitických priorit vzhledem k s eskalaci války mezi Izraelem a palestinskou skupinou HAMAS.“

(https://1url.cz/juR0X)

 

 Nejsme u konce.. Jdeme dál:

„… už teď je v Gaze víc civilních obětí, než kolik jich hlásí Ukrajina za 600 dní válečného konfliktu. A i když jsme na Ukrajině viděli hodně zničených měst a vesnic, výškové budovy tam nepadaly naráz od jediného devastujícího výbuchu letecké munice. Mnohokrát Rusové útočili proti panelákovým sídlištím, ve kterých se bránili Ukrajinci, ale nikdy jsme neviděli, že by Rusové naráz ničili celé bloky domů. Spíš do nich dlouhodobě stříleli dělostřelectvem a domy postupně hořely a ubývaly. Že by spadly naráz a úhledně se složily do kopečku trosek, to je až novinka z Gazy. Mráz mi běhá po zádech, jak moc se ještě může válka na Ukrajině vyeskalovat a pořád nebude nejhůř. 

Turecko stojí na straně Hamásu a je zároveň člen NATO… Francie se připojila k postoji Egypta, který varuje Izrael před pozemní operací. Británie varuje Izrael před pozemní operací. Všichni jsou členy NATO. Fiala neochvějně (a hodně mečivěa nesrozumitelně) podporuje Izrael a naše republika je členem NATO… 

Jedno NATO stojí na straně Izraele a druhé NATO stojí na straně Palestiny. To nevymyslíš.“

(https://web.litterate.cz/souboj-o-koule/)

 

„… už teď je v Gaze víc civilních obětí, než kolik jich hlásí Ukrajina za 600 dní válečného konfliktu.“ Mrkněte na  video: 

https://edition.cnn.com/2023/10/25/middleeast/satellite-images-gaza-destruction/index.html

Default User Image
ShabbaTot-Jahoda (So, 28. 10. 2023 - 04:10)

nesrovnávej ruské vraždění na Ukrajině a bojem proti světovému terorizmu .

Na Ukrajině Rusák cíleně vraždí a ničí civilní bezbranné obyvatelstvo. V Gaza Stát Israel bojuje proti Al Kaida a jeho stoupencům.A pokud si ty zbabělé islamistické svině a zplozenci ďábla dělají živý štít z nemocnic a obydlených oblastí,těm rozumně a normálně uvažujícím musí být jasné,že za smrt civilistů můžou oni a nikdo jiný.

Ty taky omíláš  humanitu a lidství a to je právě to,na co ti průměrný islamista zvysoka sere !

Má se Israel z toho osypat,že právě  ti řezníci poznávají,že nejsou jediní,kdo umí v ruce držet kudlu ?!

To maj za to mučení a vraždění dětí ! Nyní za to chcípnou,Benjamin Netanyahu přece jasně řek,že každý Hamas je chodící mrtvola a to se myslí vážně a za to mučení a vraždění dětí je nyní Israel těžce nasranej , to si měl vrah s kudlou v ruce a zeleným hadrem na palici kurevsky rozmyslet než si vyšlápl na koho nemá.

O britském antisemitzmu a rasizmu ,netřeba se rozepisovat. Když je Británům jedno,že islamisté vraždí u nich,nechť alespoň drží hubu k tomu,že se najde někdo,kdo si to nenechá líbit. 

Oni přece islamisty milují,nyní se můžou projevil lidsky,mají přece plnou hubu humanity a lidských práv a palestinské Hamas klidně přijmout u sebe v Británii a tam si je klidně naložit do octa. EU to samé. Ať si je vemou k sobě,to oni přece ti Islamisté tuze rádi a pokud ne,at se nestarají počem jim hovno je. Tolik míst na celém světě kde je hlad ,válka a zmar a nikoho to nezajímá a z Hamasů v Gaze se najednou všichni poserou ?!

Ať s tím jdou do hajzlu,pokrytci.

Jak jsem řekl,....několik videí ,kde islamista řeže za živa dětem končetiny a prsty a vyloupává oči ,háže kojence do ohně a  to na internet do světa,aby každý viděl a uvidíš co bude !

To pak budou chodit kanálama i v jejich milované EU

Default User Image
Cynik - realista (So, 28. 10. 2023 - 07:10)

 "O britském antisemitzmu a rasizmu ,netřeba se rozepisovat", pravíš, primitivní, pokrytecký a křivácký sádelnatý žoku? A co o americkém  antisemitsmu a rasismu?

"Od začátku války na Blízkém východě, která vypukla po útoku teroristického hnutí Hamás na Izrael, po celém světě razantně vzrostl počet trestných činů z nenávisti vůči židovské komunitě. A to zejména v USA a Velké Británii.

Za necelé dva týdny, co trvá válečný konflikt mezi hnutím Hamás a Izraelem, vzrostl ve Spojených státech počet antisemitských incidentů a útoků na židovskou komunitu o téměř 400 %."

(https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-v-usa-mohutne-vzrostl-pocet-antisemitskych-zlocinu-a-jeste-hur-je-v-londyne-238922)

 

Default User Image
ShabbaTot-Jahoda (So, 28. 10. 2023 - 10:10)

o USA  já se nebojím,ti si poradí.

Není tam totiž bolševik,ale generace potomků pionýrů divokého západu....šípy sviští,koně v kole dusají,indiáni pokřikují a bledá tvář ryje hubou brázdu v zemi,....to jsou prostě americké tradice,posypat bolševika,islamistu,anebo jiné zvíře peřím ,polejt dehtem a ponosit na kládě.

O ty se nestarej,ty milášku islamisty,ti si nenechaj.

Tam houkne rána a bude!

Jak se na divokém západě vždy říkalo....mrtvý idslamista,dobrý islamista.

Ty se starej radši o svou prdelku měchulku a pytlíčka,králíčka.

Již o tobě vědějí,ty buřtíku...ty budeš jako první,těš se.

 

Default User Image
Cynik - realista (So, 28. 10. 2023 - 04:10)

„Američané nejsou schopni vést dvě války zároveň. Pomáhat Izraeli a zároveň Ukrajině (a ještě hlídat Taiwan). Evropa je odzbrojená. Už i sami ukrajinští představitelé připouštějí, že sklady zbraní jsou celosvětově vyprázdněné a koncern Rheinmetal zdvojnásobil cenu dělostřeleckých granátů pro Ukrajinu. To jsou ty zvýšené náklady za energie a nové zdanění. Poděkujte těm, kteří vypnuli německé jaderné elektrárny.

Jedna a jedna jsou dvě. Pokud mají Američané udržet blízký východ a Taiwan, nemohou udržet Ukrajinu. Pokud budou držet Ukrajinu, přijdou o blízký východ, i o Ukrajinu a nejspíš ztratí i Taiwan. Blízký východ je pro kredibilitu USA důležitější než Ukrajina… Je dokonce důležitější než celé NATO. Ruské vměšování do blízkého východu může Američanům i Izraelcům značně zasolit… 

 Ukrajina je cena, jejímž zaplacením Američané a Izraelci mohou (možná) zvítězit na Blízkém východě. Případně si udržet takovou dominanci, aby válka vůbec nezačala. Ale pokud ji nezaplatí, přijdou zřejmě o mnohem víc než jen o Ukrajinu. Izrael je pro americké politiky navíc dobrou záminkou, aby bylo neúspěch na Ukrajině čím zakrýt.“

(https://web.litterate.cz/souboj-o-koule/)

Podrazí říše běloptákova Ukrajinu, když z ní ve válce s Ruskem udělala zničenou, zadluženou zemi jen pro své světovládné choutky a pro zisky amerických zbrojařských firem?

Dojde Ukrajincům, že jejich zničená země, statisíce mrtvých a desetitisíce válečných invalidů, jsou důsledkem amerických zájmů, které urputně prosazoval jejich kokešem poháněný prezident? 

Stálo vám to za to, Ukrajinci?

Слава Україні?

Default User Image
ShabbaTot-Jahoda (So, 28. 10. 2023 - 05:10)

Pentagon poslal 2 uderné skupiny letadlových lodí,torpedoborce třídy Arleigh Burke,několik křižníků s řízenými střelami třídy Ticonderoga,obojživelné utočné lodě,systemy protivzdušné obrany THAAD a Patriot,velice....velice mnoho  stínacích perutí,strategické bombardéry,nejlepší vojáky světa (ale až po IDF!)Mariňáky a to Je SEALs  spoustu US Army do středozemního moře,dále je tam Francie s vrtulníkovým nosičem Tonnere,který je schopen přepravit stovky vrtulníků a tisíce vojáků námořní pěchoty,UK a Německo s Austrálií tam posílaj taky své vojska,válečné lodě,letadla a vrtulníky...víš co to znamená 

 

 

Orel povstal!

Titán se probudil ,protáhl své mocné perutě,strašné dechberoucí mocné síly...zakoulel očma šelmy orlovité  a ustrnul v bojové posici strašného Raptora a to je jak známo predátor  loví....a žere ! Prase ve chlévku kvičí děsem a doufá,že se řezník ve futrech nezjeví..kudlu nenese,voda že se v kotlíku nevaří,česnek,pepř,majoránka,sůl,kmín,křen na ovárek a bobkový list s paprikou sušenou chasa z špajzu nenese,že škopek na krev nikdo nehledá a krvaná jelítka s tlačenkou,jitrničkama,pečeným bůčkem,sulcík  a bílej a krvavej prejt nikdo nebude žrát,krkovička že se na řízek nehodí a nožičky do rosolu se již nedávaj,jakož i uděné nikdo žrát nebude a ani smažený moseček  s chlebíkem !

Že panenská svíčková v hubě zkysne,neb se z celého světa stál znáhla vegetarián ,nešmakuje mu ani slanina a škvarky...klobásky a chutná,dozlatova podmaštěná pečínka.

Takový čuník si myslí,že nebude zabíjačka,neb se všem zprotivily ledvinky,lalok ,játýrka,plíce ,slezina a šunka !!

Nu,myslíš Cyniku,.že ten vepřík myslí správně ?

Opravdu správně?

 A proto z chléva nevystrčí ani svůj rypák,paznechtem dlažbu nezlechtá,aby se o něm hladové osazenstvo chalupy ani nedozvědělo,,ten chrochtat a kvičet nebude!

Default User Image
Cynik - realista (So, 28. 10. 2023 - 04:10)

„EU vyzývá bojující Palestince a Izraelce k dočasné bojové pauze. Stalo se tak po více než pěti hodinách diskusí. Lídři jednotlivých členských států vyzvali k „nepřetržitému, rychlému, bezpečnému a neomezenému, humanitárnímu přístupu a pomoci, aby se dostali k těm, kteří to potřebují, prostřednictvím všech nezbytných opatření včetně humanitárních koridorů a přestávek pro humanitární potřeby“.

Jeden z diplomatů britské BBC sdělil, že půjde o dočasnou pauzu, která má zajistit humanitární pomoc těm, kteří ji potřebují. EU podle všeho nechce zpochybňovat právo Izraele bránit se proti teroristickým akcím palestinského hnutí Hamás.

„Tento postoj sdílely ty evropské země, které zaujaly silně proizraelský postoj – včetně Maďarska, Rakouska, České republiky a především Německa, které sehrálo významnou úlohu při formulaci prohlášení EU,“ napsala BBC s tím, že Španělsko či Irsko prosazují naopak uzavření dlouhodobějšího příměří. A tyto země musí být podle britské veřejnoprávní stanice zklamány."

(https://1url.cz/buR05) 

"Spor na schůzce vypukl ohledně humanitární pomoci pro obyvatele Pásma Gazy, odkud teroristé zaútočili a které Izrael následně odřízl od elektřiny, vody a základních potravin. Deklarace ze summitu, takzvané závěry, v původní verzi zmiňovala potřebu "humanitární přestávky" (humanitarian pause), tedy zastavení palby, aby se k 2,2 milionům lidí v Gaze bezpečně dostaly kamiony s pomocí.

Několik zemí v čele s Českem, Rakouskem a Německem se proti tomu ale postavilo. Jednu plošnou přestávku považovaly za výzvu Izraeli po příměří, což tyto státy odmítaly.

V pozdějších verzích závěrů se proto formulace upravila na humanitární přestávky v množném čísle (humanitarian pauses) - a ta zůstala. Evropa tak vyzývá k "přestávkám pro humanitární potřeby" v Gaze."

(https://1url.cz/7uR0b)

 

Default User Image
ShabbaTot-Jahoda (So, 28. 10. 2023 - 05:10)

DOSTAL JSEM HLAD"/!!

Default User Image
Cynik - realista (So, 28. 10. 2023 - 06:10)

To je tedy opravdu překvápko. Jseš se potřetí nasnídat, odporný, nechutně sádelnatý naprostý veleblbe? (Jen naprostý blb volí tlupy pětislepence, jen naprostý veleblb pak volí lidovce).

Anonym (Pá, 27. 10. 2023 - 21:10)

Ono, aby nedošlo k zbytečným tklivým výčitkám až k brekům, že pan Petr Pavel nebo Pavel Petr či Petr nebo Pavel není dostatečně nadstranický.

Tak aby bylo jasno.

Pan prezident je ze stejní strany jako je vládní koalice.

Ono totiž stejní sponzoři co stojí za SPOLU, že jsou SPOLU, jinak by je nesponzorovali a nedali jim prostor ve svých médiích a neudělali jim ty čísla, 

tak stojí za prezidentskou kampaní.. skopíroval jsem to dolo.

TO JE ZCELA JEJICH ČLOVĚK, je to vlastně miliardářský prezident.

Anonym (Pá, 27. 10. 2023 - 21:10)

Koho asi zítra ocení...viz. reklama na nový film České televize---bratři..kde jede věta...a nebo co ty komunistická sviněl..

Anonym (Pá, 27. 10. 2023 - 21:10)

Další malá nápověda-autory věty-mi zabili pár komunistů-komunisti daleko více-tak co vám to vadí?!

Anonym (Pá, 27. 10. 2023 - 21:10)

Zde jeho "názory" že třeba v Ústavním soudu, nominuje člověk z advokacie  (to jsou ďáblovi advokáti, tzn. není nic prodejnějšího , prolhanějšího, bezskrupulóznějšího než je advokát).

Reklama

Přidat komentář