Reklama

Diskriminace může přivodit vážné zdravotní obtíže

Diskriminace a nerovné zacházení může lidem, kteří jsou jim vystaveni, přinést nejen pocit nespravedlnosti, ale i vážné psychické a fyzické obtíže. Dlouhodobý tlak může vyústit v poruchy spánku, zažívání, závislost na lécích nebo alkoholu i v deprese. Rozbít může i partnerské svazky a rodiny. Na setkání s novináři to řekla psycholožka Alena Uváčiková.

"Dopad nespravedlivého jednání bývá velmi závažný a psychické problémy, které nastanou, jsou vážné," uvedla Uváčiková, která působila i jako psycholožka v Lize lidských práv a angažovala se v uskupení organizací proti domácímu násilí Koordona.

Podle Uváčikové si lidé, kteří jsou v práci vystaveni nerovnému zacházení, začnou obvykle hledat nové místo. Přesto ale o sobě začnou pochybovat a neustále se zabývají tím, jestli skutečně svou práci ovládají, když ji dosud léta zvládali. Objevuje se u nich pocit méněcennosti. Postupně se přidruží nespavost, bolesti žaludku, zvracení či průjem, bolesti kloubů, únava a také unavitelnost. "Každý z nás má v těle své slabé místo, které zareaguje na psychický tlak, který je na něj dlouhodobě vyvíjen," podotkla psycholožka.

Dlouhodobý stres může podle ní končit depresemi i závislostí na lécích nebo alkoholu. Zvláště ženy řešívají poruchy spánku prášky, dodala Uváčiková. Se zhoršenou fyzickou a psychickou kondicí klesá také pracovní výkon, což v zaměstnání vyvolává další tlak. Stres se podepíše i na chodu rodiny. Lidé o ni totiž ztrácejí zájem a mohou ji zanedbávat. Často trpí i vztahy s partnery. Narušuje je i ztráta zájmu o sex, dodala psycholožka. Léčba podle ní bývá zdlouhavá. Lidé se navíc stydí a bojí se vyhledat pomoc psychologa či psychiatra. Mají obavy z toho, že by to byl jen další důvod k diskriminaci.

Mnohdy si diskriminovaní nepolepší ale ani tehdy, když se brání. Nerovné zacházení se totiž těžko prokazuje. Jejich firma, instituce či okolí je pak začnou považovat za věčné stěžovatele a kverulanty, kteří jsou paranoidní, uvedla psycholožka. "Někdy skutečně ten boj za spravedlnost a vlastní právo může u některých osobností sklouznout do kverulantství a paranoidní ztráty důvěry," dodala.

Reklama

Ve své praxi se Uváčiková prý setkává s případy diskriminace kvůli pohlaví, věku či rodičovství. Navštěvují ji například pětatřicetileté matky, které firmy nechtějí proto, že jsou pro ně staré a navíc mají malého potomka. "Bylo by dobré, kdybychom se všichni rodili jako mladí muži s ostrými lokty, které nás dostanou na místo, na které ani nemáme. Třicet by nám mělo být i dalších šedesát let," dodala.

Kateřina Krausová - ČTK

Reklama

Komentáře

Tai Wu Ce (St, 23. 5. 2007 - 12:05)
Nerovné zaobchádzanie je dôvodom k odchodu. Keď ma nerešpektujú, odchádzam. Čo chce pani psychložka riešiť? Každý nech si nájde taký priestor, v ktorom ho rešpektujú a tam zrejme aj patrí. Ak sa niekto napchá do nežiadúcej polohy, sám ohrozuje svoje zdravie, aj život. Každý by mal vedieť kam patrí, ak nevie, je to o poruche identity.
re : TaiWuCe (Po, 28. 5. 2007 - 14:05)
a vy neviete o čom je reč
dělník (Pá, 26. 10. 2007 - 16:10)
ano,diskriminace je problém a zašla dokonce až tak daleko,že děti jsou v drtivé většině při rozvodu svěřovány matce-a to je diskriminace a nic jiného.I muži mají svá práva!
dělník (Pá, 26. 10. 2007 - 16:10)
a ještě jsem chtěl podotknout,proč jsou v drtiví většině místa učitelského zboru v mateřských školkách obsazeny ženama?
To je také diskriminace.Takže pozor na feminismus!
Romana (St, 16. 2. 2022 - 17:02)
A vy vite o muzich, co chteji delat v materske skolce? Kolik kluku se hlasi na stredni pedagogickou skolu? Neco neni diskriminace, ale pouze nezajem. Podobne mnoho zen nechce byt zednikem.
Pepa (Ne, 8. 8. 2010 - 23:08)
Taky už mám zdravotní následky z diskriminace práce po 30 letech s myšlenkou ,co bude, když už dnes kolikrát sotva dolezu domů s výhledem na lidi co pracovat nebudou a nebudou..protože jsou taky "diskriminovaní"
Reklama