Lidé se dlouho odreagovávají od stresu sytým jídlem

8.7.2004 00:00
Psychologie

Je známo, že lidé se často ve stresu přejídají. Ze studie vědců z Pensylvánské státní univerzity však vyplývá, že máme tendenci konzumovat velmi syté jídlo, i když stresující podmínky pominou. Informoval o tom odborný měsíčník Journal of Applied Social Psychology, z něhož v úterý citovala agentura AP.

Vědci v pokusu vystavili osoby 25 minut velmi hlasitým podnětům - ostrému vyzvánění telefonu či klapotu psacího stroje. Hluk nebyl pravidelný a v některých chvílích dosahoval hodnot podobných úderům sbíječky. V následné dvanáctiminutové pauze dostali účastníci možnost odpočinout si nad časopisy a pochoutkami, mezi nimiž byl sýr, čokoláda, smažené brambůrky i nízkotučná kukuřice či kousky želé.

V další části pokusu dostali za úkol najít cestu z bludiště, které nemělo žádný východ. Míra stresu se měřila úrovní krevního tlaku a srdečního tepu. Ženy s nejvyššími hodnotami po zkoušce sáhly po tučných soustech a ve srovnání s ostatními ženami jich zkonzumovaly dvojnásobek. Muži jedli stále totéž bez ohledu na míru zátěže.

"Je zajímavé, že když jsou lidé v práci vystaveni hluku, přizpůsobí se. Vykonají práci poměrně kvalitně, ale musejí vynaložit velké úsilí na to, aby si nevšímali ruchů z okolí. Platí za to psychickou únavou, která se projeví, jakmile zdroj stresu odezní," řekla Laura Cousinová Kleinová z oddělení behaviorální psychologie.

Mnoho lidí to prý zná z víkendů, kdy se u nich odeznívající zátěž projevuje konzumací alkoholu nebo tučných jídel. Odborníci proto radí, aby si lidé uvědomovali dlouhodobý vliv stresu a naučili se ho odreagovávat něčím jiným než jídlem.

Výsledek zkoušky ve skupině mužů, kteří snědli po zátěži v průměru 40 gramů potravin bez ohledu na to, jak velkému stresu byli vystaveni, vědci vysvětlují tak, že muži si věci ve srovnání se ženami neberou tolik k srdci. Umí si říci: Stalo se, nechme to být.

Zdroj: ČTK

Přidat komentář

 
* *